Cursussen en opleidingen die Nederland
technisch 
beter
maken

elektrisch schakelen
Hydrauliek

De grootste technische opleider van Nederland

Wij willen mensen, organisaties en ons hele vak en land technisch beter maken.

  • We bieden jaarlijks ruim 20.000 technici de beste vakopleidingen.
  • De beste docenten uit het vak.
  • ROVC adviseert honderden organisaties bij het realiseren van een effectief opleidingsbeleid.

Over ROVC

Aan de slag bij ROVC!

Nieuwe Verordening F-Gassen: Wat je moet weten

De Europese Unie heeft de F-gassenverordening aangescherpt om de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen verder te verminderen en de overgang naar milieuvriendelijkere koudemiddelen te versnellen. De nieuwe verordening bevat diverse veranderingen die ook impact hebben op jouw kennis en certificering. Wij vertellen je graag wat er allemaal gaat veranderen zodat jij straks kunt blijven werken met diverse koudemiddelen. Bekijk ook de keuzehulp F-gassen/Brandbare koudemiddelen Vóór 1 september 2025 Per 1 september 2025 gaat de nieuwe persoonscertificering in voor F-gassen. Dit heeft als gevolg dat je vanaf 1 september 2025 een aanvulling op het gebied van F-gassen moet hebben om met koolwaterstoffen te mogen werken. Doe je dit niet vóór 12 maart 2029, dan mag je niet meer werken met F-gassen of koolwaterstoffen totdat je je A1 of A2 certificaat hebt behaald. Let op: wil je de komende tijd alleen met F-gassen blijven werken en ben je al in het bezit van een F-gassen 1 of F-gassen 2 certificaat? Dan hoef je geen aanvullende cursus te doen. Je kunt dan tot 12 maart 2029 aan F-gassen installaties blijven werken. Van 1 september 2025 t/m 12 maart 2029 Heb je voor 1 september 2025 wel een F-gassen 1 of F-gassen 2 certificaat behaald, maar geen B1 of B3 certificaat behaald en is het nog geen 12 maart 2029? Dan kun je afhankelijk van je opleiding vrijstelling krijgen voor bepaalde modules binnen de A1 of A2 certificaten. Vanaf 2027 worden de certificaten omgezet volgens een nog onbekend proces. Na 12 maart 2029 Alle eerder behaalde certificaten op het gebied van F-gassen en natuurlijke koudemiddelen komen te vervallen. Je valt in het nieuwe systeem en bent verplicht om een A1 of A2 certificaat te hebben/behalen om met F-gassen of koolwaterstoffen te blijven werken. Er zijn geen vrijstellingen meer mogelijk. Het is verplicht om iedere zeven jaar een hercertificering te doen. Meer informatie vind je in onze keuzehulp of bekijk hieronder het webinar "Impact van de F-gassenverordening" van 25 maart 2025.

Verplicht mbo-diploma schrikt sollicitanten in de techniek af

Verplicht mbo-diploma schrikt sollicitanten in de techniek af

Een verplicht mbo-diploma als wervingseis schrikt sollicitanten in de techniek af. Drie op de tien (29%) technici zeggen alleen te solliciteren op banen waarvoor ze de juiste papieren hebben. Bij zij-instromers is dit percentage zelfs nog hoger: 46 procent. Dit blijkt uit de achtste editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC, waarvoor ruim 1.000 technische organisaties, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers zijn ondervraagd over de stand van zaken in de technische branche. Motivatie versus papiertje Technici zelf zijn sceptisch over het verplichte mbo-diploma om aan de slag te kunnen in de techniek. Maar liefst 80 procent gelooft dat motivatie belangrijker is dan het juiste diploma. Hetzelfde geldt voor zij-instromers: een forse meerderheid van hen (64%) geeft aan dat motivatie belangrijker is dan de juiste diploma’s of certificaten. Van de technisch werkgevers onderstreept 48 procent dat hun bedrijf bij de werving meer zou moeten letten op motivatie dan op iemands diploma. Een op de drie (33%) technische bedrijven stelt zelfs dat een verplicht mbo-diploma bijdraagt aan het tekort aan technici in Nederland. De helft (50%) heeft dan ook liever iemand die vakkundig en veilig een beperkt aantal handelingen kan uitvoeren, dan iemand met een allround mbo-diploma op zak. Diploma (geen) heilige graal Tegelijkertijd houdt een aanzienlijk deel van de technische bedrijven vast aan het mbo-diploma. Zo stelt 35 procent van de technisch werkgevers een mbo-diploma als voorwaarde om iemand aan te nemen. Een kwart (24 procent) zegt zelfs sollicitanten zonder mbo-diploma niet serieus te nemen. Waldo Linders, directeur opleidingen bij ROVC: “Een aantal jaar geleden stonden vacatureteksten nog vol met eisen waar sollicitanten aan moesten voldoen. Dat is nu gelukkig minder, toch blijft het mbo-diploma voor veel bedrijven een belangrijke wervingseis. Maar het mbo-diploma is niet zaligmakend en ook geen garantie voor vakkundigheid. Wél sluit je er een hele grote groep potentieel vakbekwame technici mee uit, namelijk mensen die affiniteit hebben met de techniek of geïnteresseerd zijn, maar toevallig nog niet de ‘juiste’ diploma’s op zak hebben. Iets wat, gezien het nijpende personeelstekort in de techniek, erg merkwaardig is. Vanzelfsprekend staat veiligheid op de werkvloer voorop en moeten complexe handelingen uitgevoerd worden door gekwalificeerd personeel. Onze ervaring is dat gemotiveerde zij-instromers zonder mbo-diploma, in de meeste gevallen binnen drie maanden inzetbaar gemaakt kunnen worden voor de basistaken van veel technische functies. Vervolgens kunnen ze zich stapsgewijs verder ontwikkelen en hun takenpakket uitbreiden. Het blindstaren op diploma’s bij de werving van nieuwe technici is daarom een gemiste kans.”

Duidelijke uitleg van Nico

Meer meiden in de techniek!

Personeelstekorten in de koude- en klimaattechniek en in techniek in de breedste zin van het woord zijn aan de orde van de dag. We willen allemaal graag meer mensen, waaronder instroom vanuit scholen en zij-instromers kennis laten maken met de techniek. En er is een grote doelgroep waar nog veel kansen liggen. Het aantal vrouwen in de techniek bedraagt slechts 14% van het totaal aantal werknemers. Wij vroegen ons af hoe we meer jonge vrouwen op onze opleidingen en in onze bedrijven krijgen. En wat moeten we doen om ze te behouden en verder op te leiden? We besloten om het aan de doelgroep zelf te vragen. NVKL organiseerde daarom samen met ROVC Technische Opleidingen, Opleidingscentrum GO°, Wij Techniek en Binnenklimaat Nederland op 3 mei jl. een ‘Meiden in techniek dag’. We nodigden twaalf jonge vrouwen tussen de 14-26 uit om met ons mee te denken. Dit leidde tot een diverse groep met een middelbare scholieren, mbo’ers, hbo’ers en werkenden. Twee van de aanwezigen volgen momenteel al een technische opleiding (mbo mechatronica, hbo technische natuurkunde). De dames werden ontvangen bij het ROVC in Ede en zijn op deze dag onder leiding van Lotte (ROVC) en Michelle (NVKL) in gesprek gegaan over leren en werken in de techniek. Wij vroegen hen naar hun ideeën over techniek en welke rol techniek speelt in de maatschappij. Daarnaast waren we benieuwd  hoe zij tegen techniek aankijken én uiteraard wat wij moeten doen om meer vrouwen te interesseren voor techniek. Tijd voor de praktijk! In de middag  maakten ze in twee groepen op praktische wijze kennis met techniek. Ze kwamen in aanmerking met schakelaars en relais in de elektrotechniek, een klein stukje programmeren binnen besturingstechniek en een rondleiding door het ROVC TechCenter waar  luchtbehandeling, verwarmen en koelen in de praktijk werd toegelicht. Opleidingscentrum GO° gaf een presentatie over koude- en warmtepomptechniek. Om de groep eens aan de tand te voelen, werden zij uiteindelijk ‘overhoord’ met een korte quiz. Deze werd vervolgd door kennis te maken met diverse kansberoepen in de techniek. Zo werd er verder gedacht over hun toekomst en de  carrièremogelijkheden die techniek te bieden heeft.   We kunnen stellen dat het een bijzonder geslaagde dag is. Het is erg belangrijk om meer vrouwen kennis te laten maken met techniek. Wij als ROVC zullen ons uiterste best doen als het gaat om het opleiden van vrouwen in de techniek! Heb jij ook interesse in een opleiding of een baan in de techniek? Neem dan eens contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor je klaar om je te helpen bij het zoeken van de juiste opleiding voor jou!

Beperkte elektrische capaciteit belemmert de verwezenlijking van breed laadnetwerk

Tekort aan technici grootste obstakel voor uitbreiding elektriciteitsnet

Het tekort aan technici vormt de belangrijkste drempel in het uitbreiden van het elektriciteitsnet. Dat vindt maar liefst dertig procent van de technische bedrijven. Daarnaast ziet de branche het onduidelijke regeringsbeleid (26%) en een onhaalbare planning (22%) als grote obstakels in de uitbreiding van het stroomnet. Dit blijkt uit de achtste editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC, waarvoor ruim 1.000 technische organisaties, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers zijn ondervraagd over de stand van zaken in de technische branche. Veel extra technische handen nodig De overbelasting van het energienet geldt als een van de belangrijkste uitdagingen van de energietransitie. Nu al is er op veel plekken in Nederland letterlijk te weinig ruimte in de kabels om alle gevraagde elektriciteit te transporteren. Voor de noodzakelijke uitbreiding van het energienet zijn veel extra technische handen nodig. Daarin ziet de branche echter grote uitdagingen. Volgens maar liefst zes op de tien (58%) technische werkgevers zijn er te weinig goed geschoolde technici om het elektriciteitsnetwerk te kunnen uitbreiden. De helft (53%) van de technici vindt dit ook. Bovendien vindt een derde (34%) van de technische bedrijven de huidige kennis van technici onvoldoende om het net te kunnen uitbreiden. Een kwart (23%) van de technici onderstreept dit. Branche blijft vasthouden aan strenge personeelskwalificatie Onvoldoende bekwaam personeel vormt echter niet het enige probleem in de uitbreiding van het stroomnet. Netbeheerders die vasthouden aan strenge opleidingseisen voor het aannemen van personeel vormen een doorn in het oog van technisch werkgevers. Een op de drie (32%) techbedrijven vindt zelfs dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet vertraagd wordt door netbeheerders die blijven vasthouden aan deze technische personeelskwalificatie. Breed laadnetwerk ook in gevaar Een andere uitdaging voor het elektriciteitsnet is de overstap op duurzaam vervoer. Het doel dat alle nieuwe auto’s in 2030 elektrisch moeten zijn, is immers alleen haalbaar met een goed en dekkend netwerk van laadpalen. Volgens bijna twee derde (62%) van de techbedrijven staat de beperkte elektrische capaciteit de verwezenlijking van een breed laadnetwerk echter in de weg. Ook is het de vraag of er voldoende vakbekwame laadpaalinstallateurs zijn. Slechts één derde (32%) van de technici voelt zich klaar om veilig op pad te gaan om laadpalen te installeren. Datzelfde beeld heerst onder technische bedrijven (29%). John Huizing, directeur bij ROVC: “Het tekort aan technici is steeds pijnlijker voelbaar in de samenleving. Voor steeds meer ondernemers wordt het lastiger om een aansluiting te krijgen op het stroomnet. En voor consumenten nemen wachtlijsten voor het laten installeren van bijvoorbeeld een laadpaal alsmaar toe. Dit is helaas nog maar het begin. De noodzakelijke energietransitie voert de druk op de technische branche nog verder op. Daarom dient er geïnvesteerd te worden. Niet alleen in infrastructuur, maar ook in menselijk kapitaal. Helaas zien we dat veel bedrijven, ook in de elektro-energie, blijven vasthouden aan onrealistische eisen voor monteurs. Bijvoorbeeld op het gebied van opleidingen, achtergrond of werkervaring. Dit moet én kan anders. Laat vaste wervingseisen los en focus in plaats daarvan op iemands interesse en motivatie. Middels een korte training kan een zij-instromer al snel en veilig routinematige taken uitvoeren en zo in korte tijd een waardevolle bijdrage leveren op de werkvloer. Zo maken én houden we gemotiveerde mensen enthousiast zónder lange opleidingstrajecten.”

Populair

Merkonafhankelijk practicum

Om realistische, merkonafhankelijke practicumsituaties te creëren, werken wij nauw samen met diverse participanten:

  • Daikin, dé expert in warmtepomptechnologie.
  • Turck, specialist in oplossingen voor detectie, verbindingen, communicatie en identificatie in industriële automatisering.
  • Vydraulics, engineert, produceert, assembleert en distribueert kosteneffectieve, geëngineerde en innovatieve motion & control oplossingen.
  • Eaton, toegewijd aan het verbeteren van de levenskwaliteit en het beschermen van het milieu voor mensen overal.
  • Alklima Mitsubishi, uw partner in duurzame oplossingen voor het koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen en woningen.
  • Hager, de partner van vakmensen in de elektrotechniek.

Practicumparticipanten

Aan het werk bij Elsto

Nieuws

Microcredentials nieuwsbericht

10 februari 2025

Startschot voor pilot microcredentials!

Startschot voor pilot microcredentials bij ROVC TechCenter! ROVC Technische opleidingen, Innovam en branchevereniging NRTO werken samen aan een baanbrekende pilot op het gebied van microcredentials. Met deze samenwerking willen we een innovatieve invulling geven aan kort en doelgericht opleiden, zodat technici niet alleen snel, maar ook efficiënt de kennis en vaardigheden opdoen die nodig zijn in een veranderende arbeidsmarkt. Wat zijn microcredentials? In een tijd waarin technologische ontwikkelingen en de behoefte aan bij- en omscholing snel toenemen, bieden microcredentials een flexibele en gerichte oplossing. Microcredentials geven waarde aan resultaten van compacte leerervaringen, zoals een (korte) cursus of training. Deze benadering past perfect bij de visie van ROVC: leren zonder ballast. Een nieuwe weg: kwaliteit, overdraagbaarheid en acceptatie De pilot richt zich op een aantal cruciale aspecten: Kwaliteit: Door duidelijke kaders te stellen, zorgen we dat elk microcredential concrete en meetbare leerresultaten oplevert. Overdraagbaarheid: Het certificaat dat je behaalt, is niet gekoppeld aan één opleiding, maar bruikbaar voor verschillende werkgevers en sectoren. Acceptatie: Samen met beleidsmakers en de arbeidsmarkt zorgen we ervoor dat deze nieuwe vorm van certificeren de erkenning krijgt die het verdient. In deze pilot hanteren wij als partijen een minimale studiebelasting van 8 uur per microcredential. Een duidelijk verschil met het MBO-model, waar een ondergrens van 240 uur de norm is. Deze innovatieve aanpak biedt technici een snelle route om hun vakbekwaamheid te laten zien en sluit aan bij de behoeften van een dynamische arbeidsmarkt. Nationale en Europese aandacht De Europese Unie stimuleert een nieuwe kijk op onderwijs en certificering. In Nederland onderzoekt het ministerie van OCW hoe deze inzichten in de praktijk kunnen worden gebracht. Het bijzondere aan deze pilot is dat ook non-formele opleiders een stem krijgen, zo wordt de diversiteit en kwaliteit van het (technisch) onderwijs steeds beter. Samen met beleidsmakers zorgen we ervoor dat we ons richten op duidelijke leerresultaten, ongeacht welk leertraject wordt gevolgd. Waarom is deze pilot belangrijk voor ROVC? Als de grootste non-formele technische opleider hebben wij een duidelijke visie op het opleiden van vakmensen. Ons concept is gebaseerd op korte, efficiënte trainingen zonder onnodige ballast, waarmee we snel inspelen op de actuele behoeften van de sector. Deze pilot biedt ons de mogelijkheid om samen met Innovam en NRTO de kwaliteit en de relevantie van onze opleidingen verder te versterken. Door te focussen op concrete leerresultaten zorgen we ervoor dat technici goed voorbereid zijn op de uitdagingen van vandaag en morgen. Vragen over dit artikel of meer weten over microcredentials? Neem contact op met Alfred Schut via 06 - 34 50 56 33 of stuur een e-mail naar alfredschut@rovc.nl.

ROVC en Kemkens bundelen krachten voor vakbekwame technici.

27 januari 2025

ROVC en Kemkens bundelen krachten voor vakbekwame technici

Samen sterk voor een toekomstbestendige sector ROVC, specialist in technische opleidingen, en Kemkens, een grote speler in de installatiebranche, slaan de handen ineen om vaktechnici in Nederland klaar te stomen voor het installatievak van de toekomst. Beide streven ernaar om medewerkers blijvend op te leiden en door te ontwikkelen, met de focus op de Vakmanschapsroute Warmtepomp, die een belangrijke rol speelt in de energietransitie. Gezamenlijk doel: technisch Nederland versterken Door kennis en expertise te delen, versterken ROVC en Kemkens het vakmanschap in de techniek. ROVC ondersteunt de ontwikkelingsprogramma’s voor Kemkens-medewerkers, onder andere via competentiemanagement, terwijl Kemkens haar kenniscentra in Oss en Oosterhout beschikbaar stelt als opleidingslocatie voor ROVC. Samenwerking in de praktijk Kemkens leidt haar medewerkers zelf op en maakt daarbij gebruik van externe leermiddelen om de kwaliteit te waarborgen. ROVC ontwikkelt lesmateriaal specifiek voor de installatiesector.  Door samen te werken kan de kennis uit de praktijk direct worden vertaald naar de opleidingen. Zo sluiten deze nog beter aan bij de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast worden er kansen gecreëerd voor technici zodat ze nu én in de toekomst goed voorbereid zijn op de technische uitdagingen van, onder andere, de energietransitie.  Voordelen voor de sector De bundeling van krachten draagt tevens bij aan de doelstellingen van brancheorganisaties zoals NVKL, Wij-Techniek en Techniek Nederland. Voor ROVC betekent het niet alleen het ontwikkelen van opleidingen, maar ook samenwerken met werkgevers om de praktijkbehoeften beter in kaart te brengen. Zo ervaren zowel Kemkens, ROVC als de installatiesector voordelen van deze samenwerking.  Samen naar de toekomst Deze samenwerking laat zien hoe de vakbekwaamheid van technici binnen de techniek versterkt wordt en hoe deze bijdraagt aan het krimpen van het tekort aan technici. Zo zorgen we samen voor een duurzame toekomst van deze sector.

Aart Hagen: Gecertificeerd Monteur Luchtkanalen

8 november 2024

Aart Hagen: Gecertificeerd Monteur Luchtkanalen

Op woensdag 2 oktober slaagden de eerste deelnemers voor het examen Monteur Luchtkanalen (versneld). Een mijlpaal in de luchtdistributietechniek. De opleiding werd ontwikkeld met het doel om monteurs voor luchtkanalen op te leiden en hen een branche-erkend diploma te geven. Baanbrekende cursussen De cursussen, ontwikkeld door ROVC samen met brancheverenigingen Luka en Binnenklimaat Nederland, bieden een efficiënte en praktijkgerichte route naar een erkend diploma. Hiermee speelt het programma in op de toenemende vraag naar vakmensen die binnenklimaatsystemen kunnen installeren en onderhouden, wat cruciaal is voor een gezonde luchtkwaliteit in gebouwen. Naast de versnelde cursus is er ook een normale uitvoering en een uitvoering gericht op zij-instromers. Dit nieuwe concept biedt mogelijkheden voor veel techneuten binnen de klimaattechniek: nieuwe monteurs, zij-instromers, maar ook doorgewinterde vakspecialisten. Vooral die laatste groep is groot; talloze monteurs werken jarenlang als vakman zonder officiële erkenning. Van bijbaan tot loopbaan Aart Hagen is een van die monteurs. Hij heeft een bijzondere carrière van bijna veertig jaar bij Van den Brink Barneveld B.V. doorlopen. Hij begon als uitzendkracht en groeide door zijn vakkennis, ervaring en doorzettingsvermogen uit tot eerste monteur met een leidinggevende rol. Opgeleid als bosarbeider, maar door gebrek aan werk na zijn dienstplicht, belandde hij via een uitzendbureau bij Van den Brink Barneveld B.V. Al na drie maanden was hij onmisbaar. Veel van zijn kennis dankt hij aan een mentor, onder wie hij elf jaar werkte. “Alles wat ik nu weet, heb ik van hem geleerd,” vertelt Aart trots. Vakmanschap versterken Hoewel Aart het vak in de praktijk heeft geleerd, besloot hij vorig jaar een stap verder te gaan en zich te laten certificeren. Zijn werkgever wees hem op een e-learningtraject van Luka, maar dit bleek lastig te combineren met zijn volle agenda. Toen hij hoorde dat er een klassikale versie kwam die twee dagen duurde, kon hij niet wachten om zich in te schrijven. Deze klassikale cursus heeft hij dan ook als zeer positief ervaren. “Deze cursus is geknipt voor mij: praktijkgericht, zonder schriftelijk examen, gewoon doen.” Nooit uitgeleerd Hoewel Aart al vele jaren ervaring heeft, biedt de cursus hem toch nieuwe inzichten. “Op de tweede cursusdag maakte ik kennis met meet- en regeltechniek, dat was helemaal nieuw voor mij,” vertelt hij. Een collega ondersteunde hem bij deze leerstof, en zo kreeg hij het snel onder de knie. Aart geeft aan dat hij zich verder wil verdiepen in dit onderwerp met aanvullende trainingen. Daarnaast ontdekte hij hoe prettig hij klassikaal leren bij ROVC vindt. “De relaxte sfeer en de praktijkgerichte aanpak zorgden ervoor dat ik me snel op mijn gemak voelde.” Dit zorgde voor een succesvolle afronding van de cursus, waar hij met een goed gevoel op terugkijkt. “Als alles goed gaat, gaan al mijn collega’s dit traject in,” zegt hij met een glimlach. Een gewaardeerd diploma en een toekomst in een gezond binnenklimaat Met zijn branche erkende diploma voelt Aart zich niet alleen professioneel gegroeid, maar ook gewaardeerd. Hij raadt de opleiding dan ook aan voor collega’s en anderen in de sector die, net als hij, een praktijkgerichte aanpak waarderen. Zijn ervaring benadrukt het belang van flexibele en modulaire opleidingen, die aansluiten op de behoeften van vakmensen in de snel veranderende techniekbranche. Aart’s verhaal is er een van continue groei binnen een vakgebied dat steeds belangrijker wordt voor het binnenklimaat. Dankzij de samenwerking [link naar artikel] van ROVC met Luka en Binnenklimaat Nederland kunnen ervaren monteurs zoals Aart zich nu snel en effectief laten bijscholen, zodat Nederland kan blijven rekenen op vakbekwame professionals. Meer informatie over de samenwerking van ROVC, Luka en Binnenklimaat Nederland? Lees het artikel over de samenwerking hier. Of benieuwd naar het aanbod? Klik hier.

Contact opnemen

Wij helpen je graag verder met jouw opleidingskeuzes, inschrijvings- en andere vragen.