Leren door te doen bij ROVC!

Kennisgebied

Elektrotechniek in industrie

  • 8 losse cursussen

Over het kennisgebied

Ben je werkzaam in de industrie, dan kom je elektrotechniek tegen in de aandrijving en besturing van bijvoorbeeld transportbanden, persen, productiemachines, verpakkingsmachines of allerlei maatwerk machines in een productieproces. We leggen graag wat uit over industriële elektrotechniek. Lees verder bij Meer over het vakgebied of bekijk de cursussen hieronder.

Onze cursussen

    elektrisch schakelen

    Vraag ons om meer informatie

    Heb je een vraag over een cursus of opleiding, wil je weten of jouw voorkennis voldoende is om een technische opleiding te gaan doen. Of wil je weten of de cursus echt een verdieping is voor jouw huidige kennis. Bel of mail dan met onze studieadviseurs. Bel naar 0318 - 698 697 of mail naar studieadvies@rovc.nl.

    Veelgestelde vragen

    • Wij kunnen onze opleidingen op elk gewenst moment en/of locatie verzorgen. Ons opleidingsaanbod is modulair opgezet, zodat je gericht kunt kiezen welke modules bij de organisatiedoelstellingen passen. En sluit ons aanbod niet geheel aan op de wensen en behoeften, dan bouwen wij een geheel nieuwe cursus naar je wensen.

      Voor meer informatie kun je terecht op onze site.

      Onze accountmanagers staan voor je klaar om jou te ondersteunen bij opleidingsvraagstukken.

    • Dit verschilt per cursus. Voor een persoonlijk advies kun je bellen met ons centraal telefoonnummer 0318 - 698 698. Je wordt dan doorverbonden met één van onze accountmanagers waarmee je jouw specifieke wensen kunt bespreken.

    • Voor het succesvol volgen en afronden van een cursus op mbo-2 werk- en denkniveau (Check) wordt verwacht dat je beschikt over taalniveau 2F/B1 (einde vmbo en mbo-1,2 en 3). Voor de cursussen op de niveaus mbo-3 werk- en denkniveau (Maintain), mbo-4 werk- en denkniveau (Prevent) en hbo denk- en werkniveau (Design) wordt verwacht dat je beschikt over taalniveau 3F/B2 (einde mbo-4 of havo).

    Contact opnemen

    Wij helpen je graag verder met jouw opleidingskeuzes, inschrijvings- en andere vragen.

    Over het vakgebied

    Elektromonteur in de industrie

    Werk je als elektromonteur of technicus elektrotechnische installaties in de industrie, dan werk je aan industriële installaties, zoals de hierboven genoemde voorbeelden. Daarbij kun je als elektromonteur te maken krijgen met het plaatsen, vervangen of onderhouden van industriële elektrische componenten. Zoals schakelaars, signalerings- en bedieningsapparatuur, meet- en regelapparatuur en motoren. Als elektromonteur in de industrie ben je verantwoordelijk voor de technische componenten van elektrotechnische installaties.

    Elektromonteur opleiding - elektrotechniek in de industrie

    Werk jij met elektrotechniek in de industrie of wil jij graag meer leren over de industriële kant van elektrotechniek? ROVC heeft een breed scala aan elektrotechnische opleidingen. Onze opleidingen zijn praktijkgerichte cursussen voor volwassenen die worden gegeven op verschillende niveaus. Zowel voor de ervaren als de beginnende elektrotechnicus zijn er passende opleidingen.

    ROVC heeft een groot aanbod opleidingen in de elektrotechniek. Voor beginnende elektrotechnici, tot verdiepingscursussen voor ervaren technici. Bekijk de mogelijkheden hieronder.

    Wat is Power Quality?

    De kwaliteit van ons elektriciteitsnetwerk is, ondanks de IEEE Power Quality standaarden, niet zo stabiel als je misschien denkt. Daarnaast is het zo dat elektrische apparaten en machines elkaar kunnen beïnvloeden en... storingen kunnen veroorzaken. Met de toename van draadloze netwerkapparaten en de opkomst van IoT nemen ook de storingen toe. Maar voordat je weet dat de storing door EMC of Power Quality problemen veroorzaakt wordt, kun je al behoorlijk wat (kostbare) tijd verloren zijn. ROVC helpt je de oorzaak van de verstoring sneller te vinden met een Power Quality cursus!

    Hoewel er veel richtlijnen zijn, blijft het een uitdaging om de veiligheid, maar ook de kwaliteit van elektriciteit te borgen. Als jij een Power Quality training bij ROVC volgt, ben je in staat de oorzaken van verstoringen op te sporen en te verhelpen. Je leert alles over afwijkingen in de netspanning en hoe je die kunt voorkomen. 

    Waarom leren over Power Quality? 

    Om te zorgen dat onze elektrische apparatuur goed blijft werken, moet de Power Quality aan eisen voldoen. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van schakelende voedingen zoals laptopadapters, ledverlichting, frequentieomvormers en regelaars voor servomotoren. Deze voedingen kunnen de Power Quality negatief beïnvloeden, doordat afwijkende frequenties of spanningen, onderbrekingen en spanningspieken kunnen ontstaan.

    Cursus Power Quality

    De cursus Power Quality - Gevorderd organiseert ROVC in samenwerking met de Power Quality expert Fluke. De ROVC-docenten zijn door Fluke opgeleid om deze cursussen te verzorgen. Fluke staat bekend om de draagbare, robuuste, veilige en gebruiksvriendelijke producten en strenge kwaliteitsnormen. Fluke Corporation is opgericht in 1948 en is de wereldmarktleider op het gebied van compacte, professionele elektronische test- en meetinstrumenten en software voor het uitvoeren van metingen en voor conditiebewaking. De klanten van Fluke zijn technici, ingenieurs, elektriciens, onderhoudsmanagers en meetspecialisten. Zij onderhouden industriële, elektrische en elektronische apparatuur, sporen storingen op en verhelpen deze.

    Ook de opwekking van duurzame energie kan leiden tot een afwijkende kwaliteit van de netspanning. Wind- en zonne-energie worden met omvormers geschikt gemaakt om op het net te schakelen. De geleverde energie wordt opgebouwd met behulp van snel schakelende halfgeleiders. Daardoor kunnen afwijkingen in de power quality ontstaan, zoals harmonische vervorming. Ook kan de netspanning te hoog worden, als er op een zonnige dag veel zonne-energie wordt opgewekt. Dit wil je uiteraard voorkomen!

    Tijdens de cursus Power Quality - Gevorderd leer je de meest voorkomende Power Quality problemen vaststellen door correct te meten en de meetresultaten te analyseren. Je weet welke meetparameters relevant zijn en hoe je meetinstrumenten veilig aansluit. Je kent de juiste werkvolgorde, zodat je snel en effectief storingen kunt opsporen en verhelpen. 

    Voor inhoudelijk en persoonlijk advies over een geschikte (vervolg)cursus of opleiding, kun je bij onze studieadviseurs terecht. Wij helpen je graag!