Theorieles door vakdocenten uit de praktijk

Kennisgebied

Veilig werken en de Vakmanschap CO route

  • 1 losse cursus

Over het kennisgebied

Sinds de inwerkingtreding van de Gasketelwet, die in 2023 volledig is ingevoerd, is iedereen die aan gasverbrandingstoestellen werkt verplicht om een CO-certificaat te kunnen overhandigen. Dit geldt voor installateurs en monteurs, maar ook bedrijven moeten verplicht CO-gecertificeerd zijn voordat installateurs werkzaamheden mogen verrichten aan gasverbrandingstoestellen. Werk als installateur alleen nog aan gasverbrandingstoestellen als je CO-gecertificeerd bent. Lees verder bij Meer over het vakgebied of bekijk de cursussen hieronder.

Onze cursussen

    elektrisch schakelen

    Vraag ons om meer informatie

    Heb je een vraag over een cursus of opleiding, wil je weten of jouw voorkennis voldoende is om een technische opleiding te gaan doen. Of wil je weten of de cursus echt een verdieping is voor jouw huidige kennis. Bel of mail dan met onze studieadviseurs. Bel naar 0318 - 698 697 of mail naar studieadvies@rovc.nl.

    Veelgestelde vragen

    • Particulieren zijn verplicht om te controleren of het bedrijf dat werkzaamheden uitvoert aan hun gasverbrandingsinstallaties het CO-VRIJ keurmerk kunnen tonen. Dit keurmerk dien je als bedrijf te voeren als je gecertificeerd bent. Of een bedrijf CO-gecertificeerd is, kan ook opgezocht worden in het register van TloKB.

    • De nieuwe gasketelwet geldt voor alle monteurs die aan gasverbrandingsinstallaties werken. Dan gaat het om het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijf stellen van de installaties. Het geldt alleen voor het werken aan de gashoudende onderdelen en bijvoorbeeld niet voor het werken aan een expansievat of radiatoren. Maar voor alle monteurs die met koolmonoxide in aanraking komen, geldt dus dat ze dus het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide, de co-certificering, moeten behalen.

    • Het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide geldt voor het werken aan gasverbrandingsinstallaties onder 100 kW. Elke installatie met een gasverbrandingsproces die koolmonoxide genereert en genoemd wordt in BRL-6000-25, valt onder de nieuwe Gasketelwet. Daar vallen dus ook cv-ketels voor de tuinbouw onder. De nieuwe Gasketelwet geldt ook voor gasverbrandingsinstallaties of rookgasafvoervoorzieningen, zowel bestaande installaties als nieuwe. Ook luchtverhitters en gashaarden vallen onder de nieuwe wet.

    • Monteurs doorlopen een individuele route om het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide te behalen. Die route ziet er als volgt uit:

      • Het begint met een zelftest bestaande uit 20 vragen. Hieruit wordt duidelijk of de monteur al voldoende kennis heeft om de theorietoets te halen of dat bijscholing hiervoor nodig is. De zelftest is te vinden op www.vakmanschapco.nl.
      • De theorietoets leggen monteurs ook online, via dezelfde website, af. Gebeurt dat succesvol? Dan ontvangt de monteur een code die 6 maanden geldig is en nodig is om het praktijkexamen af te leggen.
      • Het praktijkexamen vindt plaats bij, onder andere, een van de examenlocaties van IW Nederland. In kleine groepjes voeren monteurs handelingen en metingen op en rondom een gasverbrandingsinstallatie uit en beantwoorden ze vragen van een examinator.

      Als monteurs het praktijkexamen met succes doorlopen, ontvangen ze het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide. Hiermee kunnen ze hun vakbekwaamheid voor het werken met gasverbrandingsinstallaties aantonen.

    • Het Bewijs van Vakmanschap CO is na het behalen 5 jaar geldig. Na die periode van 5 jaar moeten monteurs zich opnieuw laten certificeren. De route naar persoonscertificering moeten ze dan weer opnieuw afleggen.

    • Bij ROVC helpen we monteurs bij het behalen van hun theorietoets. Daarvoor bieden we Examentraining Vakmanschap CO. De trainingsdag bieden we aan op locaties door heel het land, maar kan ook voor incompany groepen op ROVC-locaties of bij bedrijven op de eigen locatie.

      We helpen monteurs in 1 dag te slagen voor de theorietoets. Daarbij gaan we ervan uit dat ze al kennis hebben over:

      • (Onderhoud van) cv-ketelinstallaties
      • Rookgasafvoerkanalen
      • Luchttoevoer
      • Ventilatie en dergelijke

      De dag begint met het doornemen van het lesmateriaal, waarna we de oefenvragen doornemen. In de middag leggen de monteurs de theorietoets af. Hiervoor krijgen ze alle tijd die ze nodig hebben. Omdat deze trainingsdag praktijkgericht is, slaagt meer dan 85% van de deelnemers direct na de examentraining. Met de theorietoets op zak kunnen monteurs vervolgens een moment inplannen om het praktijkexamen af te leggen.

    • Ja, alle monteurs die aan gasverbrandingsinstallaties werken, moeten een Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide hebben. Dus zowel installateurs als onderhoudsmonteurs. In totaal gaat het om circa 40.000 monteurs.

    • Als al je monteurs het Bewijs van Vakmanschap hebben gehaald, dien voor je eigen bedrijf nog een bedrijfscertificaat aan te vragen. Zonder dit bedrijfscertificaat mag je de monteurs alsnog niet aan het werk zetten. Voor de procedure met betrekking tot het behalen van dit certificaat, verwijzen wij je naar de website van Techniek Nederland