Praktijkgericht en direct inzetbaar

Wat kunt u als werkgever in de technische sector doen om het tekort aan technici terug te dringen? Volgens onze salesmanager Marc Hendriks is het in ieder geval slim om te kijken naar de functionele inzetbaarheid van je personeel: “Dus wat moet een medewerker kunnen om zijn dagelijkse werkzaamheden uit te voeren?”

Functioneel inzetbaar

Marc legt uit dat je voor sommige handelingen gecertificeerd moet zijn. Voor het toevoegen van koudemiddel in een airco bijvoorbeeld. “Maar dat is een van de laatste stappen. Alle handelingen daarvoor, zoals het monteren en in de beugels hangen van de airco, zijn basishandelingen die je makkelijk en snel kunt aanleren. Als je je personeel die specifieke taken leert, maak je ze dus functioneel inzetbaar en kunnen ze snel de werkvloer op”, legt Marc uit. “En als ze eenmaal aan het werk zijn, is het vooral learning by doing. De medewerker ontdekt dan op de werkvloer vanzelf waar zijn kracht zit, wat hij nog meer wil leren en in welke richting hij zich wil ontwikkelen. Doordat je de cursist alleen leert wat hij nodig heeft om zijn werk te kunnen doen, ontstaat vaak een ander, minder uitgebreid takenpakket dan in de functieomschrijving staat. Je kunt dan met gerichte scholing zorgen dat medewerkers snel in staat zijn om bijvoorbeeld een airco-unit te monteren."


Kant-en-klaar produceren

Focussen op functionele inzetbaarheid is volgens Marc slechts een van de antwoorden op het tekort aan technici. “Ook digitalisering en automatisering spelen een belangrijke rol. Daardoor kunnen medewerkers hun werk slimmer en beter doen en zijn ze minder tijd kwijt aan bijvoorbeeld projectadministratie.

Een derde belangrijke oplossing in de strijd tegen het tekort, is kant-en-klaar produceren. Bijvoorbeeld in de bouw en in de installatietechniek. Zo worden in nieuwbouwhuizen steeds vaker zogenaamde skids aangeleverd. Dat zijn warmtepompen of andere installaties die compleet op een frame zijn gemonteerd, inclusief alle regel- en meettechniek. Daardoor is er veel minder installatiewerk op de plek zelf.”


Doelgericht opleiden

In de top 10 van beroepsgroepen met de hoogste banenkans, die het UWV in december 2020 publiceerde, staan maar liefst 6 technische beroepsgroepen, waaronder machinemonteurs, elektriciens en elektronicamonteurs en productieleiders industrie en bouw.

Tegelijkertijd zijn veel mensen door de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt, vooral in de horeca, de evenementensector en de reisbranche. “Daar ligt dus een grote kans om zij-instromers aan te trekken en gericht op te leiden. De kunst is om als werkgever goed te bedenken wat je precies wilt bereiken met het opleiden van medewerkers. Het kan zijn dat je een kwaliteitsslag wil maken of een nieuwe productielijn wil opzetten. Als je het doel weet, kun je daarna je medewerkers doelgericht opleiden. Zonder extra leerballast. Dat vraagt om werkgevers die anders durven kijken naar vacatures en functieomschrijvingen. Een mooi voorbeeld hiervan is IJskoud, een bedrijf in koeltechniek. In 2019 zijn we samen met IJskoud gestart met de IJskoud Academie, om zij-instromers in de koeltechniek snel functioneel inzetbaar te maken.”


Trends

Wilt u meer weten over de trends en ontwikkelingen over opleiden in de techniek? ROVC zet jaarlijks op een rijtje wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn, hoe de technische arbeidsmarkt ervoor staat en wat er speelt op het gebied van HR en opleidingen. Vraag de Techbarometer aan.

Deel deze pagina