Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3

Kennisgebied

Veilig werken met natuurlijke koudemiddelen

  • 1 losse cursus

Over het kennisgebied

Werk veilig met diverse natuurlijke koudemiddelen, zorg dat je het verplichte veiligheidscertificaat in huis hebt. Koudemiddelen worden in airco-warmtepompsystemen gebruikt, bijvoorbeeld om warmte van buiten naar binnen te verplaatsen. Of andersom, om de ruimte te koelen. Maar wat zijn natuurlijke koudemiddelen precies en welke kennis heb je nodig om hier veilig mee te werken? Lees verder bij Meer over het vakgebied of bekijk de cursussen hieronder.

Onze cursussen

    elektrisch schakelen

    Vraag ons om meer informatie

    Heb je een vraag over een cursus of opleiding, wil je weten of jouw voorkennis voldoende is om een technische opleiding te gaan doen. Of wil je weten of de cursus echt een verdieping is voor jouw huidige kennis. Bel of mail dan met onze studieadviseurs. Bel naar 0318 - 698 697 of mail naar studieadvies@rovc.nl.

    Veelgestelde vragen

    • Brandbare koudemiddelen zijn opgebouwd uit koolwaterstoffen. Het grootste verschil tussen brandbaar koudemiddel en synthetisch koudemiddel (F-gassen) is dat de laatstgenoemde veiliger zijn om te gebruiken. Synthetische koudemiddelen zijn namelijk gemodificeerd met fluor.

    • Natuurlijke koudemiddelen zijn de enige manier om een verantwoorde bijdrage te leveren aan het milieu. De schadelijke effecten van synthetische koudemiddelen (F-gassen) zullen we de komende 100 jaar nog ervaren. Technisch gezien is er geen bezwaar om met propaan te werken. Alleen vraagt dit meer aandacht op het gebied van veilig werken.

    • R32 bestaat voor een klein gedeelte uit propaan, maar de hoeveelheid is veel lager. Hierdoor is R32 veiliger is om toe te passen. Je kan met de juiste veiligheidsmaatregelen ook veilig werken aan installaties met propaan, maar daarvoor raden we wel training aan.

    • Er is een groot verschil in installaties die groter zijn dan 1 kilogram inhoud (B2, B1) en airco- en/of warmtepompinstallaties (b3). Samen met de branche is besloten dat er voor de installateur een certificaat ontwikkelt wordt die beter aansluit op de werkzaamheden én de kennis die specifiek voor B3 nodig is.

    • Op dit moment is persoonscertificering voor installaties onder 1 kilogram nog niet verplicht. Hetzelfde geldt voor het installeren van monoblocks: hier vinden immers geen handelingen aan het koudemiddelcircuit plaats. Met de nieuwe F-gassenverordening en de herziening van de NPR-7600 (koolwaterstoffen) is de verwachting dat dit in de nabije toekomst wel verplicht gaat worden.

    • Er wordt gekeken naar de koudemiddelinhoud. Dit betekent voor buitenopstellingen een maximale hoeveelheid van 3 kg en bij binnenopstellingen een maximale hoeveelheid van 1 kg. Kortom, elke koelkast, airco- of warmtepompinstallatie.

    • Een airco, warmtepomp of koelkast lom je vaak tegen in de gebouwde omgeving. Met andere woorden: je bent in de nabijheid van de klant en andere, niet deskundige, technici. Als je een ongeluk veroorzaakt en je kunt niet aantonen dat je over de juiste kwalificaties beschikt: dan kun je aansprakelijk worden gesteld.

      Maar het belangrijkste is nog wel dat je jouw eigen veiligheid én daarmee die van jouw klant kunt garanderen. Veilig werken hoeft niet moeilijk te zijn. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: waar plaats ik de installatie, hoe werk ik veilig en welke beschermende maatregelen moet ik nemen?

    • Je hebt het certificaat nodig als je aan het koudemiddelcircuit gaat werken. Denk hierbij aan de installatie van een split-systeem of reparatie (= onderhoud) van bijvoorbeeld een expansieventiel bij een monoblock.

      Wat nog lang niet altijd gerealiseerd wordt, is dat propaan een vluchtige stof is en lichter dan lucht. Dit betekent als het vrijkomt in een warmtepomp, bijvoorbeeld door een lekke warmtewisselaar, dat het koudemiddel in aanraking kan komen met zuurstof. Dan is er alleen een vonk nodig om het te laten ontsteken. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en daarom is veilig werken en deskundig installeren noodzakelijk.

    • Het persoonscertificaat is zeven jaar geldig, ongeacht of je examen doet via PBNA of STEK.