Stipel

Wat is Stipel?

Stipel staat voor Stichting Persoonscertificatie Energietechniek. Het is een toonaangevend examenbureau gespecialiseerd in veilig werken met energie, zoals elektriciteit en gas. Stipel zet zich in voor het voorkomen van arbeidsongevallen in de energietechniek. Dat doet zij door kandidaten te toetsen op het gebied van kennis en vaardigheden op het gebied van veilig werken. Kandidaten die een Stipel-examen halen, ontvangen een Stipel Certificaat. Dit certificaat toont werkgevers aan, dat een medeweker aantoonbaar op de hoogte is van de veiligheidseisen.


Waarom een Stipel-certificaat?

Met een Stipel-certificaat bewijs je dat je de complexe veiligheidseisen begrijpt en in de praktijk kunt toepassen. Dit certificaat, erkend in de industrie, is een onmisbaar onderdeel voor iedereen die werkt met energie, vooral in elektrische installaties.

Een Stipel-certificaat is niet alleen een erkenning van jouw expertise in veiligheidsnormen, maar ook een belangrijke mijlpaal in je carrière als vakmens.


Het Stipel-examen: theorie en praktijk

Het Stipel-examen is het neusje van de zalm op het gebied van veiligheidscertificeringen. Om een Stipel certificaat te behalen moet je twee examens afleggen: een theoretisch examen (de basistoets) en een praktijkexamen.

Alle onderwerpen die je moet beheersen, zijn in de vorm van eindtermen (leerdoelen) in het certificatieschema van Stipel vastgelegd. Voor het examen moet je niet alleen volledig op de hoogte zijn van alle arbeidsveiligheidsaspecten, maar moet je ook de relevante elektrotechnische onderwerpen beheersen. Ook deze worden getoetst.

De Stipel-examens zijn uitdagend en zorgen ervoor dat alleen de meest bekwame professionals gecertificeerd worden. Dat maakt het behalen van het certificaat extra waardevol. Het is echt een bewijs dat jij weet wat je doet op het gebied van veiligheid. Het certificaat wordt niet voor niets erkend door het bedrijfsleven. 


Stipel en ROVC

Om de bekwaambaarheid van vakmensen op het gebied van veiligheid aan te kunnen tonen, bestaat het Stipel certificatiesysteem uit een rolverdeling tussen College van Deskundigen, Certificerende Instelling, Examenbureaus zoals PBNA en Opleiders zoals ROVC.

Bij ROVC kun je gespecialiseerde cursussen volgen die direct toewerken naar het Stipel-examen. Het Stipel-examen dat bij deze cursussen hoort, wordt afgenomen door examenbureau PBNA. Als je voor zowel voor het theoretische examen als het praktijkexamen slaagt, komt je in aanmerking voor een persoonscertificaat.


Stipel NEN 3140

Voor industrie en utiliteit baseren de einddoelen van het Stipel certificatieschema zich op NEN 3140 voor laagspanningswerkzaamheden en op NEN 3840 voor werkzaamheden met hoogspanning.

Bij ROVC kun je de volgende twee NEN 3140 cursussen volgen en deze direct afsluiten met het Stipel examen:

  • NEN 3140 Vakbekwaam Persoon STIPEL
  • NEN 3140 Installatie- of Werkverantwoordelijke Laagspanning STIPEL

Deze cursussen zijn inhoudelijk aangepast aan de leerdoelen van Stipel en bevatten dus verschillen ten opzichte van de NEN-3140 cursussen zonder het Stipel examen. Ook voor de herinstructie kan je bij ROVC terecht!


Cursus NEN 3140 Vakbekwaam Persoon STIPEL

Deze cursus is gericht op elektrotechnisch geschoolde medewerkers, zoals storingsmonteurs, die werken met elektrische installaties en gereedschappen. Tijdens de cursus behandelen we de risico's en veiligheidsaspecten van elektriciteit, waaronder hoe je voldoet aan de Arbo-wetgeving en NEN 3140 normen.

Je leert alles over elektrische gevaren, het gebruik van veilige gereedschappen en meetapparatuur, en veiligheidsprocedures zoals het inspecteren van elektrische arbeidsmiddelen en het werken in risicovolle omgevingen.

In de cursus gaan we ook verder in op organisatorische verantwoordelijkheden, zoals aanwijzingsbeleid en werkprocedures, en doe je meer kennis op van geldende veiligheidsvoorschriften.


NEN 3140 Installatie- of Werkverantwoordelijke Laagspanning STIPEL

Deze cursus richt zich op leidinggevenden die verantwoordelijk voor het elektrotechnische veiligheidsbeleid binnen een organisatie. De cursus gaat in op de rol van de werkverantwoordelijke in het waarborgen van veiligheid bij elektrotechnische werkzaamheden.

Je leert om als Installatie- of Werkverantwoordelijke de inhoudelijke aspecten te regelen voor het veilig werken aan elektrotechnische installaties en ervoor te zorgen dat medewerkers ook daadwerkelijk veilig werken.

Bel mij

Heb je een vraag over een cursus of een vak- of schakelopleiding? Ik help je graag! Bel of e-mail mij voor een persoonlijk studieadvies.

Rob Manders

Rob Manders

Deel deze pagina

Ontdek ons aanbod