Van Merksteijn werkt aan sterk staaltje opleidingsbeleid
Momenteel volgen 24 productiemedewerkers van Van Merksteijn International de incompany opleiding ‘Techniek voor operators’ van ROVC. “De eerste effectmeting was positief”, vertelt Monique Welberg, HR manager bij de Almelose staalproducent. Frank Freriks, chef technische dienst, merkt het verschil dagelijks in de fabriekshal: “Medewerkers gaan nu eerst zelf op zoek naar de oplossing als een machine vastloopt.”
Extra bagage
“Onze machines hebben tegenwoordig meer dan twee knoppen”, grapt Frank Freriks, Chef Technische Dienst. “Alle hightech die je kunt bedenken is aanwezig. Zowel leidinggevenden als productiemedewerkers moeten hiermee kunnen omgaan. Onze operators hoeven niet alle ins en outs te kennen, maar het is wel fijn dat ze de nodige bagage hebben. Tijdens het traject ‘Techniek voor operators’ komen in 25 lessen van drie uur alle facetten aan bod. Van mechanische aandrijftechniek tot elektro, van pneumatiek tot veiligheidsvragen. M aar het is meer dan techniek alleen. Medewerkers leren denken in termen van de totale productieketen: als mijn machine vastloopt, wat betekent dat voor mijn collega?”
Praktijkgerichte invulling
De keuze voor een opleider was volgens Welberg snel gemaakt. “We hebben meerdere partijen benaderd, maar hadden al goede ervaringen met ROVC. Vooral de koppeling met de dagelijkse werkpraktijk springt er bij hen uit.” Vorig jaar rondde de eerste groep van 24 medewerkers de opleiding af, inmiddels is een nieuwe lichting bezig. Productiemedewerkers nemen op vrijwillige basis deel aan de incompany opleiding. “Het is niet verplicht, maar ook niet vrijblijvend”, licht Welberg toe. “Wie meedoet, gaat de verplichting aan om huiswerk te maken en de toetsen met goed resultaat af te leggen. Gelukkig is het merendeel erg enthousiast en is het slagingspercentage bijna honderd procent.”
Taal van de werkvloer
Bij de eerste groep bestond nog enige argwaan, herinnert Welberg zich. “Nu staan medewerkers bijna in de rij om de opleiding te volgen. Dat is ook een verdienste van de docent die is ingehuurd door ROVC, die de taal van de werkvloer heel goed spreekt. Hij brengt zijn kennis met enthousiasme en passie over. Daarnaast biedt ROVC maatwerk: de invulling van de opleiding is duidelijk afgestemd op onze eigen business.” Ook de kosten van het traject zijn acceptabel, maakt ze duidelijk. “We kunnen aanspraak maken op het WVA-voordeel (wet vermindering afdracht loonbelasting). Per deelnemer komen we in aanmerking voor een subsidie van maximaal 2706 euro per jaar.”
Van Merksteijn
Het Almelose familiebedrijf Van Merksteijn International telt ruim 300 medewerkers en is uitgegroeid tot een van de grootste spelers op het gebied van staalproductie. Het bedrijf produceert bouwstaalproducten zoals matten, hekwerken, rollen en overige draadproducten. Dankzij een wereldwijd netwerk van fabrieken en opslagruimten levert Van Merksteijn International snel uit voorraad of op bestelling. Van bouwstaalmatten en hekwerken tot kwaliteitsdraden voor kleerhangers en winkelwagens.
Minder uitval, meer rendement
Ze praten beiden enthousiast en gedreven over de eerste concrete resultaten. Welberg: “In 2009 hebben we een effectmeting uitgevoerd, op basis van zowel een zelfbeoordeling van productiemedewerkers als de ervaring van leidinggevenden. Beide metingen lieten zien dat we positieve resultaten hebben geboekt: de kennis van techniek is toegenomen en dat leidt tot minder machine-uitval.”
Grootste winstpunt
Freriks ziet dagelijks wat het verschil in kennis bij de operators teweegbrengt. Het gevoel van eigenaarschap is vergroot. “Als een machine het niet meer deed, gingen sommige medewerkers vroeger zomaar de stroomkast in om aan de veiligheidsschakelaars te zitten. Door deze opleiding wordt men bewuster van gevaren c.q. veiligheid. Grootste winstpunt is de verbeterde communicatie. Operators kunnen nu duidelijker aangeven waar het probleem ligt en worden geprikkeld om uit te zoeken hoe ze een machine draaiend kunnen houden. Sommige problemen zijn in principe heel eenvoudig op te lossen. Daar hoeft geen monteur aan te pas te komen. Nu de jongens een opleiding krijgen, zie je ze ook groeien. Ze krijgen meer waardering en dat leidt tot meer betrokkenheid. Ze willen een stapje extra doen en zien het belang daarvan ook in.”
Vervolgtraject
Alles staat of valt met het toepassen van de leerstof in de praktijk, benadrukt Freriks. “We gaan niet opleiden om het opleiden zelf. We willen er ook echt wat mee doen.” Begin 2011 gaat daarom een vervolgtraject van start. Welberg: “Dat levert weer een extra kennisverdieping op. In de toekomst kunnen we de functies van productiemedewerkers ook differentiëren en zorgen voor verschillende beloningsstructuren. Zo groei je als organisatie en word je als werkgever steeds aantrekkelijker.”