Randstad en ROVC helpen niet-technici aan opleiding en baan

Toets ‘technisch operator’ in bij Google en duizenden vacatures zijn het resultaat. Goede vakmensen zijn schaars. En die situatie wordt nijpender door de vergrijzing en ontgroening van de technische markt. In 2014 wordt een arbeidstekort van 63.300 mensen verwacht (Trouw, 10 december 2010). Om de instroom te bevorderen, zetten Randstad Techniek en ROVC een speciaal opleidingstraject op: TOM.


TOM staat voor Technisch Operator Modulair. Het is een dertienweekse training voor flexmedewerkers van uitzend- en detacheringsbureau Randstad, die nadrukkelijk géén technische achtergrond hebben. Met TOM willen Randstad en ROVC mensen boeien voor techniek en ze opleiden tot operator voor de food-, maak- of procesindustrie. Ze leren, werken én verdienen tegelijk. Werkervaring doen ze op in een professionele omgeving, bij verschillende bedrijven in verschillende branches. “TOM is een uitkomst voor mensen die geen passende baan kunnen vinden in hun eigen vakgebied,” verklaart Rob Nijhof, opleidingscoördinator van Randstad Techniek en een van de initiatiefnemers van de training. “Ze kunnen zich oriënteren op een technische loopbaan en maken op praktische wijze kennis met de procestechniek.”


Vanuit marktbehoefte

TOM biedt niet alleen een unieke kans voor flexmedewerkers, de training voorziet ook in een behoefte in de technische markt. “Er spelen twee ontwikkelingen,” zegt Nijhof. “Vergrijzing en ontgroening. Enerzijds gaat de naoorlogse generatie de komende jaren met pensioen. Anderzijds is het aantal jonge werknemers dat de markt betreedt lager dan het aantal gepensioneerden dat de markt verlaat. Bedrijven zien dus minder jongeren instromen, terwijl een groter deel van het personeel uit ouderen gaat bestaan. Deze ontwikkelingen zijn jaren geleden ingezet, maar over twee jaar verwachten we een groot negatief effect. In Trouw wordt geconcludeerd dat we in 2014 kampen met een arbeidstekort van 63.300 mensen, zelfs als iedereen met een technische opleiding doorstroomt naar een baan in de techniek. En als de economie groeit, zal het tekort nog verder oplopen. Er is dus geen groeivraag, maar een vervangingsvraag. TOM speelt daarop in door niet-technici te prikkelen voor een technische loopbaan.”


Vooruitziende blik

Naast de vergrijzing en ontgroening speelt ook de nasleep van de economische crisis een rol. “Mensen opleiden kost energie, tijd en geld. Veel bedrijven kunnen door de crisis nog geen leer-werkplek garanderen voor langere tijd. Dat komt doordat de vooruitzichten op de lange termijn nog onduidelijk zijn. Randstad begrijpt dit probleem. In de TOM-constructie kunnen werkgevers daarom flexibel putten uit een pool van goed opgeleide operators, op het moment dat het hén uitkomt en ook voor korte periodes. Wat wij doen, is mensen ‘oppotten’ met vooruitziende blik. Als de markt binnenkort operators nodig heeft, hebben wij vakmensen klaarstaan, die uitstekend zijn opgeleid door de docenten van ROVC. In de tussentijd brengen wij werkgevers en flexmedewerkers bij elkaar. Een situatie die voor iedereen gunstig is.”


Randstad Techniek

HR-dienstverlener Randstad bestaat vijftig jaar en is met een landelijk dekkend vestigingennetwerk markleider in Nederland. Randstad Techniek is onderdeel van Randstad en telt 25 vestigingen. Dagelijks helpt Randstad Techniek starters en ervaren vakmensen aan een technische baan in de procestechniek, metaalbouw, machinebouw, installatietechniek, bouw, telecom of engineering. Ook bedenkt Randstad Techniek innovatieve oplossingen voor de technische markt. De opleiding ‘Technisch Operator Modulair’, die samen met ROVC is opgezet, is daar een goed voorbeeld van.


Opbouw en inhoud

Over de opbouw en inhoud van TOM is zorgvuldig nagedacht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen TOM Basis en TOM Verdieping. De basistraining duurt een halfjaar en bestaat uit drie modules waarin cursisten oog krijgen voor het werkterrein van een operator. “TOM Basis is geschikt voor mensen zonder technische achtergrond,” verzekert Nijhof. “Het werkterrein van een operator ligt namelijk helemaal voorin het proces. Hij bewaakt ‘de lijn’ en is dus geen zware techneut of sleutelaar. Hij heeft wel oog voor alle processtappen. Een operator signaleert gebreken aan machines en is het aanspreekpunt voor controles. Dankzij de nodige proceskennis weet hij wanneer hij een storing zelf kan oplossen of de Technische Dienst moet inschakelen. Die proceskennis leert hij in TOM Basis, net als vaardigheden als smeren, inspecteren en schoonmaken.”


Landelijk bereik

In TOM Verdieping bieden ROVC en Randstad drie doorstroommodules voor mensen die hun loopbaan in de techniek willen vervolgen: Werktuigbouwkunde, Industriële Automatisering en Elektrotechniek. De verdiepingsfase heeft een doorlooptijd van negentien weken. Cursisten leren meer over inspectie en eerstelijnsonderhoud van diverse technieken, zoals mechanische aandrijftechniek, sensortechniek en schakeltechniek. De werkopdrachten worden uitgevoerd bij verschillende bedrijven. “Dat is ook een van de voordelen van TOM. Het is geen bedrijfsspecifieke, maar een branchespecifieke opleiding. De cursisten zijn altijd aan het werk, alleen niet bij de dezelfde werkgever.” Dankzij deze en alle andere voordelen is er landelijk veel animo voor TOM. In de nabije toekomst zal blijken hoe goed Randstad Techniek de opleiding op de kaart krijgt. Op dit ogenblik houdt Nijhof presentaties door heel Nederland. De reacties zijn zeer positief.

Deel deze pagina