Lantor BV

Operators Lantor BV worden opgeleid tijdens bouw nieuwe productielijn


In het najaar van 2010 is Lantor BV begonnen met de bouw van een nieuwe productielijn. Om de overgang van de oude naar de nieuwe lijn soepel laten verlopen, heeft deze organisatie een aantal van haar operators laten opleiden. 

De operators van Lantor BV, die aan de nieuwe productielijn komen te staan, hebben een opleiding gevolgd die volledig was afgestemd op de nieuwe lijn en had als doel ‘het eenduidige bedienen van de machines door de operators en een eenduidige opvolging bij afwijkingen in het productieproces’. Eind maart was de feestelijke opening van de nieuwe productielijn: een perfecte gelegenheid om de geslaagde operators in het zonnetje te zetten en te voorzien van hun welverdiende certificaat.


"Het mooie is dat we daadwerkelijk zien dat deze functiekaarten gebruikt worden om handelingen aan de lijn uit te voeren. Dat resulteert in eenduidig werken"

Gerrit Wiggers, Operations manager
Lantor BV


Eenduidige werkmethode

Tijdens de opening spraken wij met Gerrit Wiggers, Operations manager. Wij vroegen hem hoe het eenduidig doorvoeren van een werkmethode is gelukt. Wiggers: “Onze productielijn is onderverdeeld in verschillende functieblokken met deelbewerkingen. In de opleiding werd per functieblok ingezoomd op de zogenoemde 3 P’s: Power, Product en Procesinstellingen. Kort gezegd: wat is er nodig om een machine te kunnen bedienen en daarmee een optimale productie te realiseren. Daarnaast hebben de operators functiekaarten en éénpuntslessen opgesteld. Een functiekaart is een compacte beschrijving waarop de 3 P’s worden weergeven per functieblok. Een éénpuntsles is een compacte visuele weergave van een specifieke handeling die moet worden uitgevoerd. De kracht van deze functiekaarten en éénpuntslessen is dat operators geen uitgebreide bedieningshandleiding nodig hebben en dat de handelingen en instellingen uniform worden uitgevoerd. De functiekaarten staan tevens op intranet, waardoor de informatie altijd op de werkplek beschikbaar is. Het mooie is dat we daadwerkelijk zien dat deze functiekaarten gebruikt worden om handelingen aan de lijn uit te voeren. Dat resulteert in eenduidig werken.”

Verbetering technische kennis en inzicht in productieproces

Naast het leren werken met de functiekaarten en de éénpuntslessen kwamen er ook andere aspecten in de opleiding aan bod. Wiggers vertelt: “Onze operators hebben geleerd om planningen te lezen en te interpreteren. Daarnaast kunnen ze nu parameters instellen, beheren en controles uitvoeren. De operators hebben meer inzicht in het totale productieproces en hun technische kennis is enorm verbeterd. Het is leuk om te zien dat de operators trots zijn dat zij na het behalen van het certificaat aan de nieuwe lijn mogen werken.”

Lantor BV

Lantor BV is in 1959 opgericht als Hollantor BV met Nederlandse, Engelse en Amerikaanse aandeelhouders. De aanvankelijke focus lag op het produceren van ‘nonwoven undercarpets’, ofwel vliezen. Een aantal jaar later werd de naam Hollantor BV omgedoopt in Firet BV. Tien jaar later werd de naam Lantor BV in gebruik genomen en werd er meer en meer geïnvesteerd in vliezen voor de textielindustrie. Halverwege de jaren ’80 begon Lantor BV zich meer te richten op industriële toepassingen. Dit resulteerde in de ontwikkeling van unieke en revolutionaire producten voor de kabel- en composieten industrie.

Motivatie door stimulering eigenaarschap

Doordat Lantor haar operators heeft opgeleid op de nieuwe productielijn werden ze gestimuleerd in het ‘eigenaarschap’. Hun werkmotivatie groeide en de onderlinge communicatie is verbeterd. Ook hebben ze een eenduidige werkmethode geleerd in het bedienen van de machines. Hierdoor is er een gestandaardiseerd resultaat ontstaan waarop iedereen kan terugvallen. Handig is dat deze werkmethode toepasbaar is op meerdere productielijnen.

Prettige samenwerking

Dit opleidingstraject was het eerste incompany traject dat Lantor door ROVC heeft laten uitvoeren. Lantor had al wel ervaring met ROVC, doordat individuele medewerkers regelmatig werden ingeschreven voor het volgen van een cursus. Wiggers: “De samenwerking rond het opleidingstraject was prima. Er waren voldoende contactmomenten en het was zeer prettig dat de docent flexibel schakelde op de veranderende situatie rondom de lijn. Deze werd immers ten tijde van het opleidingstraject gebouwd. De docent bracht de theorie over de nieuwe lijn op een prettige, inzichtelijke en praktische wijze over. Al met al zijn wij zeer tevreden over het traject en de behaalde resultaten tot nu toe.”

De opleiding Technisch operator

Betrek uw operators bij het beheer van de lijn of machine. Realiseer een hoger productierendement bij lagere kosten. Ontlast de Technische Dienst door eenvoudige technische taken over te dragen aan de operator. Verbeter de communicatie tussen operators en de technische dienst. Maak nieuwe operators snel technisch inzetbaar.

Deel deze pagina