Unilever
Met een EVC-procedure haal je versneld je mbo-diploma
Op 21 januari 2013 ontving Unilever-medewerker Harm van Rodijnen zijn mbo-3-diploma Servicemonteur Werktuigbouwkunde van ROVC. Een prestatie die hij binnen twee maanden heeft behaald dankzij de procedure Erkenning Verworven Competenties. Opleidingscoördinator José van Reijmersdal juicht deze investering in jezelf toe. “Een landelijk erkend diploma is voor Unilever én onze medewerkers waardevol.”
“Binnen Unilever is opleiden heel belangrijk”, verklaart José van Reijmersdal. Zij is van oorsprong levensmiddelentechnoloog en werkt al meer dan twintig jaar voor de productievestiging in Oss. Nadat ze onder meer productieleider is geweest voor verschillende lijnen, werkt ze nu ruim vier jaar als opleidingscoördinator voor met name de operators en monteurs. “Onze operators worden voor circa zeventig procent opgeleid via werkplekspecifieke modules. Daar hebben we bewust voor gekozen, omdat je mensen dan gericht op de werkplek kunt inleren. Het nadeel van werkplekspecifiek opleiden is dat er geen landelijk erkend mbo-diploma aan hangt. Als mensen ooit op straat komen te staan, kunnen ze dus niet gemakkelijk aantonen dat ze een bepaald niveau beheersen. Dat is niet wenselijk. Daarom kijken we op dit moment naar geschikte oplossingen: hoe kunnen we werkplekspecifiek leren omzetten in een landelijk erkend diploma of certificaat.
"We moeten onze mensen zo mogelijk een papiertje meegeven waar ze ook buiten Unilever iets aan hebben."
José van Reijmersdal, Opleidingscoördinator
Unilever Nederland
EVC-procedure
De oplossing die Van Reijmersdal onlangs heeft toegepast, is de procedure Erkenning Verworven Competenties (EVC). “Met een EVC-procedure haal je versneld je mbo-diploma. Dat werkt als volgt: op basis van je ervaring en opleidingen bepaalt een gecertificeerde instelling wat je niveau is ten opzichte van een bepaald kwalificatiedossier. Na zorgvuldige toetsing op basis van een intake, een digitaal portfolio, digitale assessments en een praktijkassessment, ontvang je een ervaringscertificaat. Daarop staat hoeveel procent je al beheerst van een bepaalde MBO-opleiding en welke onderdelen je nog moet volgen voor een score van honderd procent. Een EVC-procedure is ideaal voor onze mensen, die door hun ervaring en genoten opleidingen best al een groot deel van hun mbo-diploma op zak hebben.”
Bijzondere situatie
Harm van Rodijnen kwam als monteur van Unilever in aanmerking voor een EVC-procedure. Van Reijmersdal noemt zijn situatie bijzonder: “Harm is een gemotiveerde werknemer die erg bezig is met zijn eigen ontwikkeling. Hij heeft al zeven technische opleidingen afgerond bij ROVC. Mede dankzij deze opleidingsachtergrond hoefde Harm geen aanvullende cursussen meer te volgen. Binnen twee maanden was zijn mbo-3-diploma Servicemonteur Werktuigbouwkunde verzilverd!” ROVC heeft het EVC-traject voor Harm van Rodijnen verzorgd. Daarvoor werkte ROVC samen met de onafhankelijke EVC-aanbieder QRM B.V. “QRM is een kundig instituut met duidelijk geformuleerde kwalificatiedossiers. En ROVC is dankzij de actiegerichtheid, het klantdenken en de korte lijnen een prettige gesprekspartner”, aldus Van Reijmersdal.
Tijdwinst
Goed voorbeeld doet volgen. "Harm heeft de smaak te pakken gekregen", vertelt Van Reijmersdal. "Hij heeft de volgende EVC-procedure voor mbo-3 Elektrotechniek al aangevraagd en ook collega-monteurs gemobiliseerd. Ik ben erg blij met zijn voorbeeldfunctie. Hét voordeel van een EVC-traject vind ik de tijdwinst. Wij kunnen niet meer zo makkelijk mensen vrijmaken voor een volledige MBO-opleiding. Daardoor is Unilever gebaat bij alternatieve oplossingen, zoals een EVC-traject, maar ook flexibele vormen van opleiden passen nu goed bij ons. Misschien dat we in de toekomst meer met e-learning gaan doen."
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Voor de productieorganisatie in Oss heeft Unilever een visie. “Die luidt als volgt”, zegt Van Reijmersdal lachend: “Wij zijn het beste in het produceren van soepen, sauzen en worst! Een belangrijk visie-element is dat we onszelf blijven ontwikkelen. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid dat we onze medewerkers blijven ontwikkelen. Dat is onderdeel van employability. Natuurlijk leiden we de mensen in eerste instantie op om de lijnen beter te laten draaien, maar we moeten onze mensen zo mogelijk ook een papiertje meegeven waar ze buiten Unilever iets aan hebben.”
Iedere dag moet beter
De vraag om een mbo-diploma komt ook van monteurs en operators zelf. “Vooral van mensen in de leeftijdcategorie 35 tot 45 jaar”, voegt Van Reijmersdal toe. “In tijden van crisis erkennen zij de waarde van een mbo-diploma nog meer. En ik doe er alles aan om hun mbo-wens te vervullen. Iedere dag moet beter, is mijn motto. Mijn werkdag is geslaagd als ik iemand kan helpen om zichzelf te ontwikkelen. Met mijn driekoppige opleidingsteam werk ik aan het opleidingsproject ‘Juiste Man op de Juiste Plaats’. Maar daarnaast blijf ik mij inzetten om werkplekspecifiek leren en praktijkervaring via EVC om te vormen naar een mbo-diploma!”
Unilever Nederland
Unilever is het grootste bedrijf in fast moving consumer goods in de Benelux. In Nederland brengt Unilever een uiteenlopend assortiment producten op de markt. De productievestiging in Oss produceert soepen, sauzen en rookworst, met Unox en Knorr als leidende merknamen. In totaal heeft Unilever Nederland 3167 mensen in dienst; in Oss werkt circa 450 man. Unilever Nederland streeft naar voortdurende verbetering volgens de principes van de Japanse strategie Total Productive Maintenance (TPM). Voorop staat dat mensen moeten kunnen groeien.