Leren en werken gaan hand in hand bij machinebouwer AAE
ROVC gaf de monteurs van het Helmondse machinebouwbedrijf AAE onlangs een ééndaagse incompany training ‘NEN 3140 Vakbekwaam persoon’. Eén van de cursisten was allround monteur Koen Peters. “Ik ben mij nu extra bewust van het belang om veilig te werken.” P&O-functionaris Cindy van Nieuwenhuizen vond de training binnenshuis een aanrader. “Het scheelt veel reistijd en medewerkers blijven bereikbaar voor vragen.”
Koen Peters komt regelrecht uit de fabriekshal, waar hij met zijn collega’s montagewerk verricht voor opdrachtgevers als ASML en Philips. Grote klanten ‘om de hoek’, maar AAE levert wereldwijd. “We hebben laatst weer twee machines verkocht in Israël. En ook in Portugal, de Verenigde Staten, Saudi-Arabië is vraag naar onze machines.” Na afloop van het gesprek showt hij trots AAE’s nieuwste aanwinst: een hypermoderne microlasermachine om te lassen en snijden. “Hiermee kunnen we tot heel klein niveau metaal bewerken.” Peters werkt nu tweeënhalf jaar bij AAE, waarvan het eerste jaar als onderdeel van zijn mbo-afstudeerstage. Als allround monteur is hij voornamelijk op elektrisch gebied inzetbaar. “Ook ben ik bezig met de hbo-avondopleiding Elektrotechniek.”
Opleidingscultuur
Volgens Cindy van Nieuwenhuizen, spin in het web op P&O-gebied, is Peters een voorbeeld van het opleidingsbeleid van AAE. Het bedrijf biedt veel stageplekken aan, van mbo- tot universitair niveau. “We investeren graag in jonge, enthousiaste medewerkers. Natuurlijk kost het je als organisatie veel tijd en energie, maar dat betaalt zich vanzelf terug. AAE is een echt leer-werkbedrijf. Zo hebben we vier gecertificeerd praktijkopleiders in vaste dienst. Momenteel hebben we elf BBL-leerlingen, die één dag per week naar school gaan en de overige dagen hier werken. Andere bedrijven moeten vaak moeite doen om stagiairs te krijgen, maar wij moeten soms nee verkopen.”
Breed aanbod
ROVC is al jaren een goede bekende van AAE, vertelt Van Nieuwenhuizen. “We maken regelmatig gebruik van hun diensten. Natuurlijk blijven we er altijd kritisch naar kijken, maar hun aanbod op het gebied van techniek is breed en we kennen er de weg. Waarom zou je iets wat goed is veranderen?” Volgens Van Nieuwenhuizen biedt de incompany training veel praktische voordelen. “Het kost medewerkers geen reistijd en je kunt de nieuwe kennis meteen in je eigen bedrijfsomgeving toepassen. En als er een vraag op de werkvloer is, ben je toch bereikbaar. Andere medewerkers kunnen daardoor gewoon vooruit.”
AAE
AAE B.V. (Advanced Automated Equipment) heeft ruim 140 medewerkers in dienst. Het bedrijf is sinds 1976 gevestigd in Helmond en heeft sinds 1995 twee zusterbedrijven: Grauel GmbH in Berlijn en Grauel International BV in Helmond. De AAE groep is actief op het gebied van de mechatronica en machinebouw en concentreert haar activiteiten op vier markten: fijnmechanische onderdelen, proto- en seriebouw, montage- en bedrukkingsmachines en speciaalmachines. Het bedrijf is ISO-9001 gecertificeerd en heeft een internationale afzetmarkt.
Multimeter
Hoe werk je veilig met laagspanning? Hoe zorg je ervoor dat je goed meet? Wat schrijft de NEN 3140-norm voor? Allemaal aspecten die aan bod komen tijdens de incompany training. Peters: “Je zou zeggen: ik pak gewoon een multimeter om spanning te meten. Maar een multimeter kun je op de verkeerde stand zetten, dus dan heb je nog geen goed beeld. Het is natuurlijk niet allemaal nieuwe kost; een groot deel leer je ook van collega’s op de werkvloer. Maar het is goed om weer helemaal op de hoogte te zijn van de laatste regels en richtlijnen.”
Integraal veiligheidsbeleid
Op den duur wil AAE alle kennis op het gebied van veiligheid verder uitbreiden zodat dit een toevoeging is op het reeds gehanteerde veiligheidsbeleid, legt Van Nieuwenhuizen uit. “De gedachte achter deze incompany training was om medewerkers op te frissen. Om aan technische installaties van klanten te werken, is het gewoon noodzakelijk dat je helemaal up-to-date bent. Daar is het om begonnen. In de toekomst willen we meer op papier gaan zetten. Vakbekwame personen in de organisatie aanwijzen, die op tijd herinstructies krijgen. Zodat de verantwoordelijkheid op het gebied van veilig werken niet alleen bij de bedrijfsleiding ligt, maar door de hele organisatie heen.”