“Ik kan nu meer!” Goede start pilot Technisch operator

In november 2010 is bij ROVC de opleiding ‘Technisch operator’ als pilot van start gegaan. Twaalf deelnemers van diverse bedrijven uit verschillende branches volgen gedurende 34 weken deze opleiding. Één van de deelenemnden bedrijven aan de pilot is FrieslandCampina Riedel te Ede. Ruth van der Laan, opleidingsfunctionaris, Eric van der Linden en Sjaak van Miltenburg, beide allround operators en deelnemers aan de opleiding vertellen over hun eerste ervaringen.


Pilot

Van der Laan vertelt: “ROVC heeft ons benaderd om aan de pilot ‘Technisch operator’ deel te nemen. Voor ons een mooie gelegenheid om te testen of wij door middel van deze opleiding onze operators naar een hoger niveau kunnen brengen. Iets wat erg belangrijk is, want binnen onze organisatie wordt de functie van operator steeds complexer doordat de operators eenvoudige taken van de technische dienst moeten kunnen overnemen. Dat de operator zijn proces borgt, dat weten we al. Dat hij meer wil, weten we ook. Alleen hoe kunnen we hem krijgen van het punt ‘ik wil meer’ naar het punt ‘ik kan meer’. Om dit optimaal te kunnen doen, werken we aan deze pilot mee. De jongens doen de opleiding en kijken wat het ze persoonlijk oplevert. Welke verrijking heeft de opleiding voor hun? Daarnaast willen wij kijken of wij een rendementsverhoging kunnen realiseren. Het zou mooi zijn als je na het afronden van de opleiding een rendementsverhoging hebt van 1 à 2 % per operator. Dat is op jaarbasis een gigantisch bedrag en als je dat dan maal 10 of 20 operators zou doen dan heb je daar een dikke winst te pakken.”


Verbreding van technische kennis

Van der Linden en Van Miltenburg volgen voor FrieslandCampina Riedel de opleiding. Van der Linden: “Ik zie de opleiding als een stukje kennisverdieping. Ik ben wel handig, maar meer technische kennis is mooi meegenomen. Ik merk bijvoorbeeld bij een storing op een productielijn die er nog niet eerder is geweest dat ik tegen mijn grenzen aanloop. Het lijkt mij dan ook een uitdaging om storingen op te kunnen lossen, maar ook om een storingsanalyse te kunnen maken. Met deze kennis kan ik de technische dienst ontlasten”. Van Miltenburg voegt er aan toe: “Ik ben gevraagd om deze opleiding te gaan volgen. Ik heb een keer bij mijn leidinggevende aangeven dat ik graag een opleiding wilde doen om meer van de techniek te leren. Dat hebben ze onthouden.”


Eerste ervaringen met de opleiding

Ondertussen zijn de eerste opleidingsdagen achter de rug. Van der Linden vertelt enthousiast over zijn eerste ervaringen: “Tijdens de opleiding sluit de theorie en praktijk mooi op elkaar aan. Bij ROVC zitten we in de klas, maar we krijgen ook veel werkplekopdrachten mee. Je gaat dan bijvoorbeeld foto’s maken op het werk van een sensor. Je leert dan in je eigen praktijk de verschillende componenten herkennen. Verder ga je thuis met huiswerk aan de slag en dan denk je vaak ‘Verrek, zit het zo!’. Doordat we met zijn twaalven in de klas zitten leer je veel van elkaar. De basiselementen die je op de opleiding leert zijn vaak bij ieder bedrijf hetzelfde zodat je elkaar kan helpen met de lesstof.” Miltenburg: “Ik werk al 18 jaar bij FrieslandCampina Riedel en leer nu meer over de achterliggende techniek bij storingen, waardoor ik alleen maar beter in mijn werk word. Het is lang geleden dat ik in de schoolbanken heb gezeten, maar het is erg leuk en leerzaam! Het is mooi dat de opleiding 2 jaar duurt. Je hoeft dan niet de kennis erin te stampen. De nieuwe kennis kan ik nu gewoon stap-voor-stap gaan toepassen in mijn werk.”


Koninklijke FrieslandCampina

Koninklijke FrieslandCampina voorziet miljoenen mensen in meer dan honderd landen van al het goede van melk. Dat doen ze met baby- en kindervoeding, zuiveldranken, kaas, melk, yoghurts, desserts, boter, room, melkpoeder, zuivelingrediënten en met vruchtendranken. FrieslandCampina Riedel B.V. te Ede produceert verschillende A-merken vruchtensappen zoals Appelsientje, CoolBest en DubbelFris.


Eigenaarschap van de productielijn

Een van de unieke eigenschappen van de opleiding is dat deelnemers, door meer kennis, meer eigenaarschap krijgen over de productielijnen. Van Miltenburg: “Wanneer je aan de productielijn staat is de machine jouw verantwoordelijkheid. Jij moet ervoor zorgen dat het eindproduct goed bij de consument aankomt. Daarom wil ik mijn technische kennis vergroten en ervoor zorgen dat de machine met een hoger rendement gaat draaien. Mijn streven is het halen van een rendement van 100% op ‘mijn’ lijn. Deze productielijn is echt mijn kindje.” Van der Linden: “Ik wil meer weten over de achterliggende techniek van machines. Het is leuk om op verschillende productielijnen te staan en dus wil ik ook alles over al die verschillende machines te weten komen. Ik ben positief en onbevangen in de opleiding gestapt en tot nu toe is het erg leuk.” Wanneer de deelnemers van FrieslandCampina Riedel positief blijven over de opleiding ‘Technisch operator’, zal deze verder in de organisatie worden uitgerold. Van der Laan: “Wanneer je als bedrijf kiest voor zo’n omvangrijk opleidingstraject gaan er gelijk meer sporen lopen, de technische dienst en de leidinggevenden moeten erbij betrokken worden. We moeten als bedrijf met z’n allen ja-zeggen tegen alle veranderingen wanneer je de opgedane kennis en de nieuwe werkwijze goed wilt borgen in de organisatie. Als duidelijk is voor alle afdelingen wat de operators kunnen na het afronden van de opleiding dan denk ik dat we gaan komen waar we willen zijn. Namelijk het verbeteren van het rendement.”

Deel deze pagina