Droomstage bij Formule-1-team zet techniek op de kaart
Stage lopen in de snelle wereld van het Formule-1-racen. Het is een droom van menig autoliefhebber. Voor Ludo Verseveld (21) uit Zwijndrecht is die droom werkelijkheid geworden. Hij won de landelijke wedstrijd ‘Beste monteur van Nederland’ en mocht twee weken meedraaien met het Britse Formule-1-team Williams Martini Racing. Een interview met winnaar Ludo Verseveld en initiatiefnemer Kor Visser van Randstad Techniek.
De beste monteur van Nederland
“Met de wedstrijd ‘Beste monteur van Nederland’ wilde Randstad Techniek een bijdrage leveren aan het positieve imago van techniek”, vervolgt Kor. “Ook wilden wij meer monteurs naar ons toe halen, want er is nog steeds een tekort aan goed opgeleide technici. Zestig tot zeventig procent van de vacatures kunnen wij direct invullen, maar voor de rest zijn andere middelen nodig. Zoals een opleiding of … een droomstage bij een Formule 1-team! Als je een wedstrijd uitzet waarin je op zoek gaat naar de beste monteur van Nederland, dan heb je natuurlijk wel een gave prijs nodig. Een stage bij team Williams Martini Racing spreekt enorm tot de verbeelding, dachten wij. Dat bleek ook: er waren drieduizend aanmeldingen.”
Grand Prix van Abu Dhabi
Ludo Verseveld was een van de drieduizend mensen die zich aanmeldden. “Raceauto’s zijn mijn grote hobby. Ik studeer hbo autotechniek, heb gewerkt bij raceteam Manor MP Motorsport en tijdens het eerste jaar van mijn mbo-opleiding hielp ik al mee in kartgarage Paauwer Kart Racing”, vertelt hij. “Toen ik hoorde van de Formule-1-wedstrijd, wist ik: dit is het laatste stapje naar mijn droom.” De finale vond plaats op het Circuit Park in Zandvoort, waarbij Ludo samen met elf andere finalisten drie spannende tests moest uitvoeren: een voorvleugel vervangen, een bandenwissel en een storingsanalyse. De begeerde prijs was een ministage van twee weken: één week in de fabriek van team Williams in Engeland en één week naar de Grand Prix van Abu Dhabi. “Toen ik hoorde dat ik had gewonnen, kon ik eerst het niet geloven”, zegt Ludo. “Maar ik was zo blij!”
Zeshonderd man voor twee auto's
“Sommige mensen snappen niet wat er zo mooi is aan de Formule 1”, vervolgt Ludo. “Maar Formule-1-racen gaat veel verder dan heel hard rondjes rijden. De teams willen winnen, dus ze doen er alles aan om te voorkomen dat de auto uitvalt. Ze houden overal rekening mee en alle onderdelen worden zo ontworpen en getest dat er niks meer fout kan gaan. In de Williamsfabriek werken zeshonderd mensen om twee auto’s te laten rijden!” Ludo is heel enthousiast als hij over de Formule 1 praat. Toch vond hij de race in Abu Dhabi uiteindelijk niet het leukste onderdeel van zijn stage. “Tijdens de race doe je als monteur helemaal niets. Het mooiste vond ik de trainings- en kwalificatiedagen ervoor. Toen kon ik tenminste echt aan het werk en aan de auto sleutelen.”
Uitblinken tijdens voorrondes
Kor herkent het enthousiasme van Ludo. “Ludo viel ons meteen al op, al was hij niet de enige. Uit de drieduizend aanmeldingen hadden wij per provincie twintig mensen geselecteerd op basis van hun cv en een sollicitatiegesprek. Die gingen door naar de regionale voorrondes, bestaande uit een theorietoets op niveau mbo-3+, drie praktijktoetsen, een interview en een pitch in het Engels voor team Williams. Ludo blonk niet alleen uit in sociale vaardigheden, hij nam ook de leiding en werkte heel gestructureerd. Hij bereidt zich goed voor, gaat dan pas aan de slag en kan daardoor enorm tempo maken. Hij was ook goed voorbereid op de grote finale doordat hij de bouwtekening van de auto uit zijn hoofd had geleerd.”
Technisch-inhoudelijke praktijktoetsen
Ludo is een terechte winnaar, vindt Kor. “Dat bleek niet alleen uit zijn gedrag en werkwijze, maar ook uit zijn inhoudelijke prestaties. Voor het technisch-inhoudelijke deel van de wedstrijd hadden wij de hulp ingeroepen van ROVC. Want wat moet de beste monteur van Nederland nu kennen en kunnen qua techniek? ROVC heeft onder meer de drie praktijktoetsen ontwikkeld voor de voorrondes. Een toets voor hydrauliek, een toets voor pneumatiek en een toets voor elektrotechniek. Ludo bracht alle toetsen tot een goed einde, al vond hij die voor elektrotechniek best lastig.” Ludo: “De tijdsdruk maakte de opdracht moeilijk. Ik moest in twaalf minuten een schema opbouwen. Dat lukt me bijna niet binnen die tijd.”
Nieuwe ronde nieuwe kansen
De ‘Beste monteur van Nederland’ was zo’n succes dat Randstad Techniek deze wedstrijd ook in 2016 wil organiseren. Kor: “De finale was de dag met de meeste mediawaarde voor Randstad. Wij stonden in vele kranten en er was een item in Hart van Nederland. Dus het is zeker gelukt om het imago van techniek op te fleuren. Ook hebben we ons bestand verrijkt met mensen die de techniek in willen. Al die mensen willen we dezelfde kans geven als Ludo: je droom waarmaken binnen een bijzonder gaaf vakgebied!”
“Randstad Techniek is een bedrijf waarbij het gaat om: worden wie je bent”, zegt Kor Visser. Hij is vijftien jaar geleden in het bedrijf gestapt en inmiddels uitgegroeid tot principal operationeel manager. In die functie is hij onder meer verantwoordelijk voor de landelijke vakschool Techniek van Randstad. “Wij willen mensen de kans geven zich te ontwikkelen in de bijzondere wereld van techniek. Maar dan moeten we eerst van het ouderwetse imago af. De techneut die naast een bak olie ligt, bepaalt nog steeds het beeld van een vakgebied dat zoveel rijker is. Techniek gaat ook over innovatie, hightech, ICT.”
Randstad Techniek
“Randstad Techniek is een bedrijf waarbij het gaat om: worden wie je bent”, zegt Kor Visser. Hij is vijftien jaar geleden in het bedrijf gestapt en inmiddels uitgegroeid tot principal operationeel manager. In die functie is hij onder meer verantwoordelijk voor de landelijke vakschool Techniek van Randstad. “Wij willen mensen de kans geven zich te ontwikkelen in de bijzondere wereld van techniek. Maar dan moeten we eerst van het ouderwetse imago af. De techneut die naast een bak olie ligt, bepaalt nog steeds het beeld van een vakgebied dat zoveel rijker is. Techniek gaat ook over innovatie, hightech, ICT.”