Vakopleiding
Vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties
Op mbo 3
Volg de opleiding in je eigen tempo
Bestaat uit 3 cursussen
Prijs op maat
Op mbo 3
Volg de opleiding in je eigen tempo
Bestaat uit 3 cursussen
Prijs op maat
- Je leert zelfstandig elektrotechnische installaties aanleggen, storingen verhelpen en onderdelen vervangen.
- Krijg vrijstelling voor de cursussen die je al gevolgd hebt
- Persoonlijke coach tijdens de vakopleiding
- Haal in 11 praktijkgerichte lesdagen je diploma.
Dit ga je doen
Meer verantwoordelijkheid bij het aanleggen van elektrische installaties? Meer leren over het vak? Volg de vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties.
Zelfstandig elektrotechnische installaties aanleggen, storingen verhelpen en onderdelen vervangen, maar ook de installaties in bedrijf nemen en opleveren aan de klant. Dat leer je in deze opleiding. Je leert gevaren en risico’s tijdens werkzaamheden voor jezelf en anderen in te schatten en volgens vaste normen en voorschriften te werken. Deze vakopleiding is veelzijdig en leid je op tot eerste monteur elektrotechnische installaties.
In je eigen tempo leren. Dat kan in de vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties. De opleiding bestaat uit verschillende ROVC-cursussen en trainingen. Van werkvoorbereiding tot inspectie. Ook de NEN 1010 en 3140 voorschriften komen aan bod. Als je alle onderdelen hebt afgerond ontvang je het diploma Vakopleiding eerste monteur elektrotechnische installaties.
Let op: deze vakopleiding geeft je geen recht op het verkrijgen van een InstallQ bedrijfserkenning en eventueel zegelrecht bij de netbeheerder. Bekijk het tabblad Resultaat voor meer informatie.
Handige tip: meld je vooraf aan voor deze vakopleiding!
- Zelfstandig elektrotechnische installaties aanleggen
- Storingen verhelpen en onderdelen vervangen
- Installaties in bedrijf nemen en opleveren
- Beknopte theorie
- Praktijkles aan de hand van praktijkvoorbeelden
- En met je handen aan de slag in het TechCenter
Dit verwachten we van jou
Om deze opleiding succesvol te kunnen volgen en afronden, is het nodig dat je de volgende basisvaardigheden in huis hebt:
- Technische opleiding op mbo-3 of mbo-4 werk- en denkniveau
- Praktische technische vaardigheden
- of ROVC-cursus Elektrotechniek - basis hebt afgerond
Afronding en resultaat
Heb je alle cursussen van deze vakopleiding afgerond, vraag dan het ROVC Vakopleidingsdiploma aan.
- Haal in 11 praktijkgerichte lesdagen je diploma
- Vraag naar de vrijstellingsmogelijkheden
Deze opleiding bestaat uit de volgende losse cursussen
Volg elke cursus op een moment dat het jou uitkomt. Jij bepaalt wanneer je met een cursus van deze opleiding start. Ons advies: begin met cursus 1. En pak daarna de volgende cursussen op. Heb je een cursus al gevolgd, dan kun je deze overslaan.
Advies nodig over een cursus of opleiding?
Voor inhoudelijk advies over een geschikte (vervolg)cursus of opleiding, kun je bij ons, Rob of Valentin, terecht. Bel met 0318 - 698 697 of mail naar studieadvies@rovc.nl.
Volledig ontzorgd met onze all-in service
Lesmateriaal
De prijs van de opleiding is inclusief lesmateriaal.Praktijk
Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. Van praktijkcases in de les tot sleutelen aan echte installaties.Catering
Catering is inbegrepen bij jouw lesdag. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.Afronding
Jouw cursus, vak- of schakelopleiding wordt afgesloten met een bewijs van deelname, certificaat of diploma.
Veelgestelde vragen
Bijna elk technisch bedrijf is bekend met ROVC als technisch opleider en is ook bekend met de praktische waarde van ROVC-cursussen. Het bedrijfsleven waardeert de technisch theoretische en technisch praktische vaardigheden die worden aangeleerd tijdens de ROVC-cursussen.
Heb je een vakopleiding afgerond, dan ontvang je een ROVC-diploma. Met het ROVC-diploma van een vakopleiding toon je aan het bedrijfsleven aan dat je over alle vaktechnische kennis en/of beroepsvaardigheden beschikt om jouw functie technisch goed uit te oefenen, daarom spreken wij van een bedrijfserkend diploma.
Ja, dat kan! Wanneer je één of meerdere onderdelen van de vakopleiding behaald hebt, kun je in MijnROVC jouw vrijstelling aanvragen. Jouw vrijstelling wordt dan in behandeling genomen en beoordeeld. Zodra de vrijstelling is goedgekeurd, krijg je hier bericht van.
Hoe snel je klaar bent met jouw vakopleiding hangt af van jouw situatie. Wanneer je al één of meerdere cursussen hebt afgerond, ben je eerder klaar. De vakopleiding volg je in je eigen tempo, je bepaalt dus zelf wanneer je je aanmeldt voor het volgende cursusonderdeel en dus ook wanneer de vakopleiding helemaal is afgerond.
Nee, je kunt in je eigen tempo jezelf inschrijven voor een nieuwe cursus. Elke cursus uit de vakopleiding sluit je af, en daarna bepaal jezelf wanneer je weer wilt starten met een volgende cursus.
Jazeker, neem contact op met de ROVC-studieadviseurs en zij kunnen de vrijstelling voor je in ons systeem zetten. Wil je meer weten over vrijstellingen, dan op deze pagina.
Dit kun je in MijnROVC doen, onder het kopje "Opleidingen" vind je aan de rechterkant "Diploma aanvragen". Wanneer je je diploma hebt aangevraagd, gaan wij voor je aan de slag. We controleren of je daadwerkelijke alle cursussen met goed gevolg hebt afgerond. Is dit het geval dan sturen we het diploma naar je toe!
Je ontvangt voor elk cursus onderdeel van de vakopleiding een aparte factuur. Wanneer je je inschrijft voor een van de cursussen die tot een vakopleiding behoren dan kun je tijdens het inschrijfproces aangeven waar we de factuur naartoe kunnen sturen. Je betaalt dus niet in één keer voor de hele vakopleiding.
Hoeveel een vakopleiding kost, is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je één of meerdere cursussen al afgerond? Dan krijg je daar vrijstelling voor. Bereken de totale investering via "Maak je opleidingsplan". Wij facturen per ingeschreven cursus, dus het totale opleidingsinvesteringsbedrag (het totaal van alle cursussen) wordt niet in 1 keer in rekening gebracht.
Nee, vooraf meld je je via onze studieadviseurs aan voor de vakopleiding. Dat is helemaal gratis. Vanaf dat moment houden de studieadviseurs bij wanneer jij een cursus hebt afgerond en ze geven je een seintje wanneer je eventueel kunt starten met de volgende cursus. Pas als je je hebt ingeschreven voor een volgende cursus, dan sturen wij je een factuur. Er wordt dus per cursus gefactureerd en niet in 1-keer voor alle cursussen uit de vakopleiding. Wel zo praktisch!
p.s. voordat je start met een cursus, moet het cursusbedrag wel betaald zijn.
Contact opnemen
Wij helpen je graag verder met jouw opleidingskeuzes, inschrijvings- en andere vragen.
Bel voor inschrijvingsvragen
- Elke werkdag bereikbaar van 8:00 - 17:00 uur
- Bel met 0318 - 698 698 of mail naar administratie@rovc.nl
- Whatsapp: https://wa.me/31626478943
Bel voor studieadvies over cursussen
- Elke werkdag bereikbaar van 8:00 - 17:00 uur
- Bel met 0318 - 698 697 of mail naar studieadvies@rovc.nl
Bel voor (her)examen vragen
- Elke werkdag bereikbaar van 8:00 - 17:00 uur
- Bel met 0318 - 698 605 of mail naar info@certech.nl
- Bekijk hier veelgestelde vragen
- Voor PBNA bel naar 078 - 625 38 89
- Voor STEK bel naar 035 - 542 75 20
Lesprogramma
Meer verantwoordelijkheid bij het aanleggen van elektrische installaties? Meer leren over het vak? Volg de vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties.
Zelfstandig elektrotechnische installaties aanleggen, storingen verhelpen en onderdelen vervangen, maar ook de installaties in bedrijf nemen en opleveren aan de klant. Dat leer je in deze opleiding. Je leert gevaren en risico’s tijdens werkzaamheden voor jezelf en anderen in te schatten en volgens vaste normen en voorschriften te werken. Deze vakopleiding is veelzijdig en leid je op tot eerste monteur elektrotechnische installaties. Iets voor jou? Volg dan de vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties.
In je eigen tempo leren. Dat kan in de vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties. De opleiding bestaat uit verschillende ROVC-cursussen en trainingen. Van werkvoorbereiding tot inspectie. Ook de NEN 1010 en 3140 voorschriften komen aan bod. Als je alle onderdelen hebt afgerond ontvang je het diploma Vakopleiding eerste monteur elektrotechnische installaties.
Let op: deze vakopleiding geeft je geen recht op het verkrijgen van een InstallQ bedrijfserkenning en eventueel zegelrecht bij de netbeheerder.
De Vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties bestaat uit 3 cursussen die jou de juiste bagage meegeven om als vakman in de praktijk aan de slag te gaan. De Vakopleiding richt zich op de relevante kennis en vaardigheden die je als technicus mechatronica nodig hebt bij de uitoefening van je vak. De theorielessen worden afgewisseld met praktijklessen. Tijdens de praktijklessen oefen je met situaties die je tegenkomt in jouw werk. Focus ligt op technisch vakmanschap.
- Werkvoorbereiding voor installateurs elektro (2-dagen): Wil je leren hoe je technische documentatie, schema’s en tekeningen vertaalt in werkopdrachten voor elektrotechnische installatiewerkzaamheden? Dan is deze cursus geschikt voor jou! Hoe bereid je het werk dat uitgevoerd moet worden zo goed mogelijk voor? Hoe krijg je mensen en materialen op het juiste moment bij elkaar? Een hele puzzel waar ook overleg met de klant en collega’s bij komt kijken. Deze cursus is nieuw en samengesteld op basis van de nieuwe InstallQ erkenningsregeling 3.0.
- Elektrische huis- en utiliteitinstallaties (7-dagen): Je leert in deze cursus onder andere meer over verdeelinrichting, de type aarding, beveiliging en de praktische toepassing van NEN 1010. Na de cursus kun jij gebouwgebonden installaties aanleggen en storingen vinden en oplossen. Daarnaast kun je verantwoord uitbreidingen doen op bestaande installaties en deze in gebruik nemen.
- NEN 3140 Vakbekwaam persoon (2-dagen): Werk jij aan schakelkasten en machines onder spanning? Of voer jij inspecties uit? Volg dan deze training en leer onder andere hoe je werkzaamheden veilig uitvoert, zoals het af- en aankoppelen van motoren, en het meten en vervangen van zekeringen en mespatronen. Deze cursus duurt 2 dagen, waarvan je 2 dagdelen training krijgt in het practicum.
In 11 cursusdagen kun je deze vakopleiding hebben afgerond en dan aan de slag gaan als Eerste monteur elektrotechnische installaties.
Waarom vooraf aanmelden voor een vakopleiding?
Je kunt je gratis aanmelden voor de registratie van jouw vakopleidingsplan door op bovenstaande button 'Maak je opleidingsplan' te klikken. Na ontvangst van je opleidingsplan, neemt onze persoonlijke ROVC-coach contact met je op om de vakopleiding door te nemen en evt. vrijstellingen te bespreken. Hierna kun je je voor elke (vakopleidings-)cursus los inschrijven en je kunt starten aan de serie van cursussen die bij de vakopleiding horen. Na het afronden van elke cursus neemt de coach contact met je op om de voortgang te bespreken.
Het voordeel van het aanmelden voor de vakopleiding is dat je in MijnROVC jouw voortgang kunt bekijken én je gemakkelijk kunt inschrijven voor de volgende cursus van de vakopleiding. In MijnROVC kun je mogelijke vrijstellingen ook aanvragen.
Over het practicum
Opleiden vanuit en voor de praktijk staat centraal in de ROVC-opleidingen. In de unieke ROVC TechCenters kun je oefenen op veilige, moderne practicuminstallaties. De opdrachten zijn gebaseerd op situaties die je in de praktijk tegenkomt en worden uitgevoerd onder deskundige leiding. Daarnaast wordt tijdens de lessen veelvuldig gewerkt met praktijkcases en gebruikt de docent voorbeelden uit zijn eigen werkpraktijk. Natuurlijk is er ook de gelegenheid eigen voorbeelden in te brengen.
Dit verwachten we van jou
Om de vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties te kunnen doen, heb je een technische vooropleiding op mbo-3 of mbo-4 werk- en denkniveau nodig. Ook als je Elektrotechniek – basis hebt gedaan of een vergelijkbare cursus hebt gevolgd aangevuld met werkervaring, kun je de opleiding tot Eerste monteur gaan doen.
Twijfel je aan je voorkennis, neem gerust contact op met studieadvies: studieadvies@rovc.nl of 0318-698697.
Let op: check voor inschrijving van elke individuele cursus of je over de gewenste voorkennis beschikt!
Afronding en resultaat
Zowel theoretisch als praktisch kun je na afronding van de vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties het volgende:
- elektrotechnische installaties aanleggen, in bedrijf nemen en opleveren aan de klant
- storingen lokaliseren en analyseren met behulp van meet- en inspectieapparatuur
- gevaren en risico’s inschatten tijdens installatie, inspectie en onderhoud.
InstallQ erkenning en zegelrecht
Let op deze vakopleiding geeft je geen recht op het verkrijgen van een InstallQ bedrijfserkenning en eventueel zegelrecht bij de netbeheerder. Hiervoor moet je namelijk aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo zal jij of een van jouw medewerkers moeten worden aangewezen als Werkverantwoordelijke volgens de eisen in de Erkenningsregeling laagspanningsinstallaties. Een van de eisen om als Werkverantwoordelijke aangewezen te worden is dat diegene beschikt over een landelijk erkend vakdiploma of aantoonbaar beschikt over de vereiste kennis en kunde op een bepaald vakgebied (middels een EVC-erkenning). Het diploma van deze opleiding is geen landelijk erkend vakdiploma, maar kun je wel gebruiken om bepaalde kennis en kunde aan te tonen in een EVC traject.
Geen landelijk erkend vakdiploma, maar wel minimaal 5 jaar relevante ervaring?
Dan kun je in aanmerking komen voor een Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC-traject). Hiervoor moet je beschikken over:
- minimaal 5 jaar aantoonbare relevante werkervaring in het vakgebied
- een opleiding in de elektrotechniek op mbo-3 niveau
Tijdens het EVC traject moet je 2 bewijsstukken per werkproces aanleveren om de verschillende taken en werkprocessen aan te kunnen tonen. Om er achter te komen waar je nu staat en wat je eventueel nog zou moeten doen om een EVC-traject succesvol af te ronden is het verstandig eerst contact op te nemen met het EVC Dienstencentrum via 050 - 521 86 66. Op basis van jouw cv en diploma’s kunnen zij je dan precies vertellen welke zaken je nog aan zal moeten tonen om een ervaringscertificaat te kunnen behalen en welke ROVC-cursussen je hiervoor kan volgen.
Geen landelijk erkend vakdiploma en minder dan 5 jaar ervaring?
Dan kom je helaas (nog) niet in aanmerking voor erkenning middels de InstallQ bedrijfserkenningsregeling. Het advies is vooral eerst ervaring op te gaan doen en (nog) beter te worden in je werk. Onze cursussen en vakopleidingen helpen je je hierbij.
Cursus
Elektrische huis- en utiliteitinstallaties
Op mbo 3
Diverse startdata
Op 5 locaties in Nederland
Vanaf 7 dagen
€ 3.880,- excl. btw
ROVC
Op mbo 3
Diverse startdata
Op 5 locaties in Nederland
Vanaf 7 dagen
€ 3.880,- excl. btw
ROVC
- Vernieuwde cursus!
- Betrokken docenten uit de praktijk
- Werk zelfstandig aan gebouwgebondeninstallaties
- Praktijkgericht en direct toepasbaar
Dit ga je doen
Tijdens de cursus Elektrotechnische huis- en utiliteitsinstallaties leer je zelfstandig werken aan gebouwgebondeninstallaties. Je krijgt inzicht in de verdeelinrichting, verschillende aardingstypen en beveiligingssystemen. Daarnaast leer je over bijzondere ruimtes zoals de badkamer en over PV- en EV-systemen. Ook leer je over de praktische toepassing van NEN 1010 en leer je om met de juiste metingen een installatie op te leveren. Je bent na deze cursus in staat om bestaande installaties veilig uit te breiden en in gebruik te nemen.
- Algemene elektrotechniek
- Opbouw van installaties
- Praktisch toepassen NEN 1010
- Opbouw van een 1-fase en 3-fasen installatie
- Meten met een installatietester
Cursus
NEN 3140 Vakbekwaam persoon
Op mbo 3
Diverse startdata
Op 16 locaties in Nederland
Vanaf 2 dagen
€ 790,- excl. btw
ROVC
Op mbo 3
Diverse startdata
Op 16 locaties in Nederland
Vanaf 2 dagen
€ 790,- excl. btw
ROVC
- Leer alle risico’s van het werken aan en nabij elektrische installaties en de noodzakelijke maatregelen om veilig de werkzaamheden uit te kunnen voeren
- Voor elektrotechnici die werkzaamheden moeten verrichten aan of in de nabijheid van laagspanningsinstallaties
- Sluit de training af met een bedrijfserkend certificaat
- Praktijkgericht en direct toepasbaar
Dit ga je doen
Werk jij aan schakelkasten en machines onder spanning? Of voer jij inspecties uit? Volg dan deze cursus en leer onder andere hoe je werkzaamheden veilig uitvoert, zoals het af- en aankoppelen van motoren, en het meten en vervangen van zekeringen en mespatronen. Deze cursus duurt 2 dagen, waarvan je 1 dag training krijgt in het practicum.
Ben je al vakbekwaam persoon volgens de NEN 3140 norm en toe aan je herinstructie? Volg dan de NEN 3140 Vakbekwaam persoon - herinstructie.
Heb je een Stipel-certificering nodig? Volg dan de NEN 3140 Vakbekwaam persoon - Stipel.
Wist je dat deze cursus een onderdeel is van de Vakopleidingen Technicus mechatronica, Eerste monteur elektrische installaties, Technicus elektro-automatisering, Technicus werktuigbouw en Eerste monteur mechatronica! Bekijk de mogelijkheden.
Kies de juiste cursus voor jou. Vul de 10-vragentest in. Na de test zie je direct jouw studieadvies. Start de test.
- Arbo-eisen en de invulling door NEN 3140
- Gevaren van elektriciteit
- Onderhoud- en werkprocedures
- Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)
- Spanningsloos maken en inschakelen van installaties volgens NEN 3140
- Af- en aankoppelen van motoren
- Werken aan groepen- en schakelkasten
- Meten en vervangen van zekeringen en mespatronen
Cursus
Werkvoorbereiding voor installateurs elektro
Op mbo 3
Diverse startdata
Op 1 locatie in Nederland
Vanaf 2 dagen
€ 1.080,- excl. btw
ROVC
Op mbo 3
Diverse startdata
Op 1 locatie in Nederland
Vanaf 2 dagen
€ 1.080,- excl. btw
ROVC
- Leer alles over het voorbereiden van installatiewerkzaamheden
- Betrokken docenten uit de praktijk
- Geschikt voor installateurs elektro
- Praktijkgericht en direct toepasbaar
Dit ga je doen
Wil je leren hoe je technische documentatie, schema’s en tekeningen vertaalt in werkopdrachten voor elektrotechnische installatiewerkzaamheden? Dan is deze cursus geschikt voor jou!
Wist je dat deze cursus een onderdeel is van de Vakopleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties! Bekijk de mogelijkheden.
- Werkbonnen, opdrachtbonnen maken
- Benodigde materialen en onderdelen organiseren
- Positie van componenten en route van leidingen, indeling van de meterkast
- Juiste gereedschappen en middelen
- Planmatige uitvoering van werkzaamheden
- Kostenbewaking, meer en minder werk
- Overleggen met de klant
- Samenwerken met collega’s
Leren doe je in de praktijk. Daarom behandelen we tijdens de cursusdagen diverse praktijkcases. Hierin pas je de kennis die je hebt opgedaan direct toe.