Introductieles voor cursus Elektrotechniek - basis - Hoofdstuk 3

Introductiecursus Elektrotechniek - basis - Hoofdstuk 3

Hoofdstuk 3

Je hebt gezien dat er bij wisselspanning met een fase, nul en aarde wordt gewerkt. Dit wordt een éénfasevoeding genoemd. In werkelijkheid wordt in de generator niet één, maar worden er drie wisselspanningen opgewekt. Drie keer zoveel zou je kunnen zeggen. 

Eénfase en driefasen

Daar waar het nodig is, wordt een driefasenvoeding gebruikt. Denk aan grote gebouwen of industrie. In woningen kom je met name een éénfasevoeding tegen.

Eénfase verdeelinrichting

Een éénfase verdeelinrichting noemen meestal een groepenkast. Op de groepenkast zie je een aantal onderdelen zitten:

  • Hoofdschakelaar
  • Aardlekschakelaar
  • Installatie-automaten

Op de hoofdschakelaar komt de éénfasevoeding binnen. Om niet alle apparaten in huis aan te sluiten op die ene voeding, wordt deze opgesplitst in bijvoorbeeld vier of meer eindgroepen. Dat noemen we verdelen. Elke eindgroep wordt beveiligd.

Met de hoofdschakelaar kun je de voeding van naar alle groepen in één keer onderbreken of uitschakelen. Met de aardlekschakelaars en installatie-automaten kun je één of meerdere eindgroepen tegelijk spanningsvrij maken.

Van grote installaties wordt een installatieschema getekend om te kunnen zien welke apparaten op welke groep zijn aangesloten. Zo kun je achterhalen welke groep er uitgeschakeld moet worden om veilig te kunnen werken. Omdat huisinstallaties een standaard opbouw kennen, wordt er geen installatieschema gemaakt, maar een groepenkaart. Ook daarop kun je globaal zien wat op welke groep is aangesloten. Zie figuur 14.

https://mijn.rovc.nl/_Blended-img/904/1547/Animatie/8ef445be-4876-4c15-9200-d7fc1d0c9f6b/animation12/animation12.html

Driefasen verdeelinrichting

In figuur 15 zie je een voorbeeld van een industriële verdeelinrichting. Onderaan de verdeelinrichting komt een dubbele voedingskabel binnen op een hoofdschakelaar (A). Vanuit de kast waar deze kabels binnenkomen wordt de elektriciteit verdeeld over de koperen strips van de onderverdeling (B).

Boven en onder de onderverdeling zie je nog meer kasten zitten die met koperen strips worden afgetakt van de onderverdeling. Dit zijn de verschillende eindgroepen die de elektriciteit naar de eindgebruikers verdeeld. De eindgebruikers kunnen grote machines zijn, maar ook verlichting, wandcontactdozen en noem maar op. Elke eindgroep is voorzien van een beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting (C).

Van een verdeelinrichting als deze hoort een installatieschema voor handen te zijn zoals je ziet in figuur 16. Alle eindgroepen hebben een unieke code of nummer. Daarmee is te achterhalen welke groep veilig gesteld moet worden om een bepaalde machine te vervangen.

Figuur 15 Voorbeeld van een driefase verdeelinrichting

Figuur 15 Voorbeeld van een driefase verdeelinrichting

Figuur 16 Installatieschema driefase verdeelinrichting

Figuur 16 Installatieschema driefase verdeelinrichting

Naar hoofdstuk 4

Bel mij

Heb je een vraag over een cursus of een vak- of schakelopleiding? Ik help je graag! Bel of e-mail mij voor een persoonlijk studieadvies.

Valentin Jarrin Pazmino

Valentin Jarrin Pazmino

Deel deze pagina