Cursus
Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1 - versneld
Op mbo 3
Diverse startdata
Op 1 locaties in Nederland
Vanaf 16 dagen
€ 6.660,- excl. btw
ROVC
Op mbo 3
Diverse startdata
Op 1 locaties in Nederland
Vanaf 16 dagen
€ 6.660,- excl. btw
ROVC
- Betrokken docenten uit de praktijk
- Praktijkgericht en direct toepasbaar
- Leer alles over inspectie, onderhoud en het oplossen van storingen aan airco- en VRF-installaties.
- Uitstekende voorbereiding op PBNA- of STEK-examen
Dit ga je doen
Wil je in korte tijd onderhoud leren plegen en storingen oplossen aan Airco- en VRF-installaties én uitstekend voorbereid zijn op het PBNA of STEK-examen? Volg dan de ROVC-cursus Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1 - versneld!
Werk jij als storingsmonteur of onderhoudsmonteur en heb je weinig kennis van airco- en VRF-installaties? Dan is de cursus Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1 iets voor jou! Tijdens de cursus leer je o.a. de werking begrijpen op basis van schema's en documentatie, testen van de installatie, de basis van het koelkringloopproces kennen voor koelen en verwarmen, metingen uitvoeren om de een juiste werking te beoordelen, inspecteren en advies geven over vervanging of reparatie, oplossen van storingen.
Kijk bij Afronding en resultaat voor belangrijke exameninformatie!
- In korte tijd aan de slag als storings- of onderhoudsmonteur
- Ideale combinatie van aircotechniek en F-gassen
- Uitstekende voorbereiding op PBNA- of STEK-examen
- Opbouw en werking van airco- en VRF-systemen
- Inspectie en storingzoeken
- F-gassen categorie 1
Dit verwachten we van jou
Om deze cursus succesvol te kunnen volgen en afronden, is het nodig dat je de volgende basisvaardigheden in huis hebt:
- Technische vooropleiding op minimaal mbo-3 niveau of vergelijkbaar
- Met minimaal basiskennis van aircotechniek
Afronding en resultaat
Deze cursus wordt afgesloten met twee examenonderdelen:
- Een digitaal examen voor Airco- en VRF-installaties via CerTech (inbegrepen)
- Een fysiek examen voor F-gassen categorie 1 via STEK of PBNA (niet inbegrepen).
Boek je cursus
Docenten uit de praktijk
Wij werken uitsluitend met topdocenten uit de praktijk, die weten hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat. Wij hebben een duidelijke visie: cursussen en opleidingen aanbieden voor en door het bedrijfsleven. Dit betekent geen overbodige informatie, alleen leren wat nodig is en de theorie staat altijd in dienst van de praktijk. Hier zetten onze docenten zich 100% voor in.
Volledig ontzorgd met onze all-in service
Lesmateriaal
De prijs van de opleiding is inclusief lesmateriaal.Praktijk
Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. Van praktijkcases in de les tot sleutelen aan echte installaties.Catering
Catering is inbegrepen bij jouw lesdag. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.Afronding
Jouw cursus, vak- of schakelopleiding wordt afgesloten met een bewijs van deelname, certificaat of diploma.
Persoonlijk advies nodig?
Voor inhoudelijk advies over een geschikte (vervolg)cursus of opleiding, kun je bij ons, Rob of Valentin, terecht.
Heb je een vraag over:
- de inhoud van een cursus of vak- of schakelopleiding?
- jouw voorkennis?
- eisen die aan een functie worden gesteld?
- jouw ambities en daarbij passende ROVC-cursussen of een ontwikkeladvies?
Wij helpen je graag! Ons advies is gratis. Bel naar 0318 - 698 697 of mail naar studieadvies@rovc.nl. Wij maken ons sterk voor een persoonlijk passend opleidingsadvies.
Aansluitend op deze cursus
Veelgestelde vragen
Om als monteur de installatie te kunnen en mogen legen, vullen en vacumeren etc., heb je kennis van koeltechniek nodig. Denk aan de koelkringloop en het Mollier Diagram.
Werk je met industriële koelingen dan leer je dat in de cursus Koeltechniek. Wanneer je met klimaatsystemen werkt, zoals airco’s, dan wordt dit tijdens de cursus Airco- en VRF-installaties behandeld. Met die kennis ga je in de cursus F-gassen categorie 1 de vaardigheden oefenen, zoals hardsolderen en diverse handelingen.
Slaag je voor het examen, dan behaal je het STEK-diploma. Ik kan je ook aanraden om even de online 10-vragen test F-gassen te doen. Dit geeft je een indicatie of je voldoende voorkennis hebt om succesvol deel te nemen aan de cursus.
Werk je als monteur aan de gashoudende delen van warmtepompen, dan moet je in het bezit zijn van minimaal een persoonscertificaat F-gassen categorie 2. Dit certificaat is verplicht als je de volgende handelingen wilt verricht aan warmtepompen:
- In bedrijf stellen van een complete warmtepompinstallatie
- Reparatiewerkzaamheden aan de gashoudende onderdelen
De milieucommissie van het Europees Parlement heeft besloten om nieuwe F-gassen met een GWP-waarde (Global Warming Potential) van meer dan 2500 in nieuwe koelapparatuur vanaf 2020 te verbieden. Tot 2030 mogen F-gassen met een GWP-waarde van meer dan 2500 die uit een installatie teruggewonnen (gerecycled of gegenereerd koudemiddel) zijn, nog worden toegepast. Om F-gassen te mogen gebruiken, ook in warmtepompen, is zowel een persoons- als een bedrijfscertificaat vereist.
Ook na 2020 zullen warmtepompsystemen nog F-gassen bevatten. Bovendien zullen er nog lange tijd ‘oude’ warmtepompen zijn die met F-gassen werken met een hoge GWP-waarde. Deze warmtepompen zullen wel nog steeds onderhouden moeten worden.
F-gassen Categorie 1: Certificaathouders mogen alle taken uitvoeren, ook het terugwinnen van F-gassen uit klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen en mobiele apparatuur.
F-gassen Categorie 2:
Certificaathouders mogen de volgende taken uitvoeren:
- Lekkagecontrole van stationaire koelapparatuur, stationaire klimaatregelingsapparatuur, stationaire warmtepompen en koeleenheden van koelwagens en koelaanhangwagens, op voorwaarde dat het koelcircuit dat de F-gassen bevat niet wordt geopend.
- Terugwinning van F-gassen uit stationaire koelapparatuur, stationaire klimaatregelingsapparatuur, stationaire warmtepompen, koeleenheden van koelwagens en koelaanhangwagens, en mobiele apparatuur
- Werkzaamheden (installeren, repareren, onderhouden, buitendienststelling en service verlenen) aan stationaire koelapparatuur, stationaire klimaatregelingsapparatuur, stationaire warmtepompen of koeleenheden van koelwagens en koelaanhangwagens, op voorwaarde dat de apparatuur minder dan 5 ton CO2-equivalenten aan F-gassen bevat, of hermetisch is afgesloten en als zodanig is geëtiketteerd en minder dan 10 ton CO2-equivalenten aan F-gassen bevat.
Nee, afhankelijk van de hoeveelheid koudemiddel heb je een F-gassen categorie 2 of F-gassen categorie 2 certificaat nodig.
Je hebt koeltechnische kennis nodig, waaronder kennis van de koelkringloop en toepassen van het h log p diagram. Twijfel je aan je voorkennis, doe dan online de 10-vragentest.
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig, wel adviseren we basiskennis op het gebied van warmtepompen, airco’s of koelinstallaties. Bijv. de cursussen Warmtepompinstallaties – toepassing en werking, Aircotechniek-basis of Koeltechniek-basis.
Ja, als je gezakt bent voor het examen of extra wilt oefenen hebben we de cursus F-gassen categorie 1 opfrisdag.
Je kunt zelf kiezen uit de onderdelen Handelingen, Solderen of Inspectie installatie. Het is mogelijk om maximaal 2 onderdelen te oefenen op de cursus F-gassen categorie 1 opfrisdag.
De cursus Koeltechniek en F-gassen categorie 1 - versneld is bedoeld als je werkzaam bent in de koeltechniek en te maken hebt met koel- en vriesinstallaties. De cursus Airco- en VRF-installaties en F-gassen categorie I is meer gericht op airco systemen en klimaatsystemen.